четвъртък, 2 ноември 2017 г.

ПЪРЖЕН ЧЕРНОКОП С ПЪЛНЕНИ КАРТОФКИ

ПЪРЖЕН ЧЕРНОКОП С ПЪЛНЕНИ КАРТОФКИ





рибки чернокоп - 9 бр
картофи - 9 бр
лук - 2 глави
чесън - 2 скилидки
морков - 1 бр
магданоз - 1 китка
орехи - 5-6 ядки
лимон - 1/2
олио, сол, вегета, брашно


Рибата се почиства от хрилете и вътрешностите, леко се поръсва със сол и се оставя да престои 2-3 часа в хладилника.
След това всяка рибка се овалва в пшенично брашно и се оставя на поднос да престои така около час.
През това време може да се приготви гарнитурата.
Картофите, с големина на едри кокоши яйца се измиват, без да се белят се заливат с вода и се сваряват за 20-на минути. Отцеждат се от водата и се охлаждат.
Охладените картофи внимателно се срязват напречно на две. Пак внимателно се издълбават с острието на нож, без да се стига до края, като се отнема около една чаена лъжичка. Всяка половинка се подрязва от долу, където е люспицата. Сега вече с мокри пръсти се обелва люспата. Издълбаните картофки се подреждат в тавичка върху пекарска хартия.
Двете глави лук се накълцват и заедно с нарязани или смачкани двете скилидки чесън се запържват в тиган с 3-4 с.л. олио и 2-3 с.л. вода. Като се задушат до прозрачност, се поръсват с 2 щипки зеленчукова вегета.
Във всяко картофено пънче се слага по 1 ч.л. лучена плънка. Върху лука се поръсва по малко със стрити картофи от издълбаната част и се закрепва по едно картофено капаче - от изрезките.
До картофите може да се сложат върху хартията да се запекат и ленти от морков, нарязани с картофобелачка. Леко са намазнени, да не съхнат, а после ще послужат за украса.
Фурната се загрява на 220 градуса. Картофите се запичат за 10 минути, а морковите може да се извадят по-рано, за да не прегорят.
Направих и магданозено песто. Пасирах една китка магданоз, заедно с няколко двойни орехови ядки, с 50 мл зехтин, щипка сол и сока на половин лимон.
   











Няма коментари: