неделя, 7 август 2016 г.

КИФЛИЧКИ БЕЗ ЯЙЦА, ПОТОПЕНИ В ЗАХАРЕН СИРОП

КИФЛИЧКИ БЕЗ ЯЙЦА, ПОТОПЕНИ В ЗАХАРЕН СИРОП





ПРОДУКТИ:

ЗА ТЕСТОТО:

/чашата е с вместимост 220 мл/

220 мл прясно мляко затоплено
5 с.л. захар
2 щипки сол
1 пакетче суха мая
3 ч.ч. пълни брашно /около 500 грама/

1 кафена чаша олио /за доомесване след втасването на тестото/

ЗА СИРОПА:
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 пакетче ванилена захар
/РАБОТИ СЕ СЪС СТУДЕН СИРОП/

ПЛЪНКА: течен шоколад, гъсто сладко /мармелад/

ОЩЕ: малко кафява захар за поръсване накрая

Най-напред се прави сиропа, като на огъня в малка тенджерка с 1 ч.ч. вода се сипва захарта и се оставя да заври. Бърка се, докато се разтопи захарта. Накрая се прибавя ванилията и се оставя да се охлади.

Брашното се пресява с маята. В кладенче от брашното се сипва захарта, солта и леко затопленото прясно мляко и се замесва меко тесто. Тестото се слага в намаслена купа и се оставя да втаса /трябва да удвои обема си/.

След като втаса, тестото се премесва с олиото, като в средата се прави дупка и се сипва по малко олио. Меси се, пак се прави дупка и пак се капва олио, пак се меси... така до края, докато поеме всичкото олио.



Меси се, докато се усвои всичкото олио и стане гладко тесто.




Тестото се разделя на 4 части и се оформят топчета.




Всяко топче се разточва върху леко намаслен плот с дебелина около 4-5 мм. Всеки лист се разрязва на 6 части. Върху получените триъгълници се поставя по 1 чаена лъжичка плънка по желание - течен шоколад, мармелад, локум...




Завиват се кифлички и се подреждат на разстояние една от друга в тавата от фурната върху хартия за печене.



В първата тава се събират кифличките от първите две топчета, т.е. 12 бр. Докато се пекат, се разточват другите два листа. Аз изпекох една тава с шоколад, а втората тава с конфитюр от сини сливи.

НЕ ВТАСВАТ ПОВТОРНО!!! НЕ СЕ МАЖАТ С НИЩО!!!

Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване /около 15-20 минути/.
Още горещи, кифлите се топват за кратко в изстиналия сироп, подреждат се в чиния и отгоре веднага се поръсват с малко захар.





Публикуване на коментар