вторник, 2 август 2016 г.

БАНИЦА ОТ СУХ ХЛЯБ НА ТИГАН

БАНИЦА ОТ ХЛЯБ НА ТИГАН




5 филии сух хляб
4 яйца
щипка сол
180 мл прясно мляко
130 г настърган кашкавал
130 г настъргано сирене
малко олио за пържене

Филиите хляб се нарязват на дребни кубчета.
Яйцата се разбиват с вилица в купа с щипка сол .
Прибавя се сиренето, кашкавала и млякото и се разбърква.
В купата се сипват и кубетите хляб и се разбърква добре с лъжица. Получава се гъста маса. В зависимост от дебелината на хляба, ако ви се стори много гъсто, може да се добави още малко прясно мляко, обратно, ако ви е рядко – може още малко хляб.
В тиган с незалепващо покритие се сипва олио и се сгорещява на огъня.
Сипва се сместа и се разстила като питка.
Изпича се от едната страна, докато се зачерви, като внимателно се отлепва с лопатка.
С помощта на чиния, по-голяма от диаметъра на тигана, баничката се обръща в чинията.
Връща се отново в тигана внимателно, за да не се пречупи и се изпича и от другата страна.
Пак с помощта на лопатката изпечената баничка се отлепва и се изважда в чиния.

И с млекце, и с още сиренце, и с доматче… всякак е добре.





Публикуване на коментар