ЖЕЛИРАН КРЕМ С ПРАСКОВИ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 л прясно мляко
5 яйца
12 с.л. захар
3 с.л. какао
250 г брашно
2 пакетчета желатин /20 г/
2 пакетчета ванилена захар
2 бр праскова
ПРИГОТВЯНЕ:
Жълтъците се отделят от белтъците. Смесват се с брашното, едната
ванилия и част от млякото до получаване на рядка смес.
Останалото мляко се загрява с 6 с.л. захар до разтопяването
й. Добавя се яйчената смес и при непрекъснато разбъркване се вари до сгъстяване
на крем. Отстранява се от огъня и се прибавя желатина, който предварително е
престоял накиснат с 4-5 с.л. студена вода, а след това втечнен на водна баня
или в микровълновата за 15 секунди, без да завира. Разбърква се добре в крема.
Белтъците се разбиват най-напред до пухкав сняг. Към тях се
добавя останалата захар – 6 с.л. и другото пакетче ванилия, като се доразбиват
до остри връхчета.
Жълтият крем се разделя на две. В едната част се прибавя
какаото и се разбърква добре.
В другата част се прибавят белтъците, които предварително са
разбити, като се сипва лъжица по лъжица и се разбърква с бъркалка, а не с
миксера.
Нарежда се в намокрена с вода кексова купа. Сипва се част от
бялата смес. Върху нея се сипва с лъжица от кафявия крем. Върху него се слагат
нарязани на тънко резенчета от праскова. Редуват се – пак слой бял крем,
няколко лъжици кафяв, праскови и се завършва с бял крем.
Оставя се в хладилника най-малко за 3-4 часа да престои и да
се стегне.
За да се извади крема по-лесно от купата, тя се потапя за
кратко в тенджера с гореща вода. Обръща се в подходяща чиния и се украсява по
желание.
Аз отделих малко количество от двата крема.
В малки квадратни парченца от стреч фолио сложих по една
чаена лъжичка от смесения крем. Събрах краищата на найлончето и завих като
малка бохчичка. Направих 12 бр и ги подредих в гнездата от празна опаковка от
яйца. И тях оставих в хладилника да се желират.
За украса отгоре поставих по едно кремче-топче, а до всяко –
резенче от праскова и листенце от сушено помело.
Няма коментари:
Публикуване на коментар