петък, 27 юли 2018 г.

ЖЕЛИРАН КРЕМ С ПРАСКОВИ В КЕКСОВА ФОРМА


ЖЕЛИРАН КРЕМ С ПРАСКОВИ






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 л прясно мляко
5 яйца
12 с.л. захар
3 с.л. какао
250 г брашно
2 пакетчета желатин /20 г/
2 пакетчета ванилена захар
2 бр праскова

ПРИГОТВЯНЕ:

Жълтъците се отделят от белтъците. Смесват се с брашното, едната ванилия и част от млякото до получаване на рядка смес.



Останалото мляко се загрява с 6 с.л. захар до разтопяването й. Добавя се яйчената смес и при непрекъснато разбъркване се вари до сгъстяване на крем. Отстранява се от огъня и се прибавя желатина, който предварително е престоял накиснат с 4-5 с.л. студена вода, а след това втечнен на водна баня или в микровълновата за 15 секунди, без да завира. Разбърква се добре в крема.
Белтъците се разбиват най-напред до пухкав сняг. Към тях се добавя останалата захар – 6 с.л. и другото пакетче ванилия, като се доразбиват до остри връхчета.





Жълтият крем се разделя на две. В едната част се прибавя какаото и се разбърква добре.
В другата част се прибавят белтъците, които предварително са разбити, като се сипва лъжица по лъжица и се разбърква с бъркалка, а не с миксера.




Нарежда се в намокрена с вода кексова купа. Сипва се част от бялата смес. Върху нея се сипва с лъжица от кафявия крем. Върху него се слагат нарязани на тънко резенчета от праскова. Редуват се – пак слой бял крем, няколко лъжици кафяв, праскови и се завършва с бял крем.





Оставя се в хладилника най-малко за 3-4 часа да престои и да се стегне.
За да се извади крема по-лесно от купата, тя се потапя за кратко в тенджера с гореща вода. Обръща се в подходяща чиния и се украсява по желание.
Аз отделих малко количество от двата крема.
В малки квадратни парченца от стреч фолио сложих по една чаена лъжичка от смесения крем. Събрах краищата на найлончето и завих като малка бохчичка. Направих 12 бр и ги подредих в гнездата от празна опаковка от яйца. И тях оставих в хладилника да се желират.


За украса отгоре поставих по едно кремче-топче, а до всяко – резенче от праскова и листенце от сушено помело.







Няма коментари: