МЕКИЦИ С ПРЯСНО МЛЯКО
500 г брашно
220 мл прясно мляко
30 мл вода
2 яйца
1 пакетче суха мая /7 грама/
1/2 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. ракия
2 с.л. олио
Брашното се пресява, заедно с маята и солта и се оформя като кладенче.
В него се сипват разбити двете яйца, затоплени млякото и водата и останалите продукти.
Замесва се меко тесто.
Поставя се в купа, намазана с олио и покрита с фолио и се оставя да втаса, докато удвои обема си, за около 45 минути.
Тестото се разделя на 4 части. Всяка се разтегля на фитил и се нарязва на 5-6 топчета.
Загрява се обилно количество олио в малка касерола.
Всако топче тесто се разтегля с намаслени в олио ръце.
Така оформените тънки мекици се пускат една по една да се пържат на среден огън.
Обръщат се от двете страни до получаване на медено-златист цвят.
Всякак вървят - и със сладко, и с пудра захар, със сиренце и домат...
Днес у дома ги топнахме в чуден домашен динен мед, или тъй нареченият в нашия край маджун.
Няма коментари:
Публикуване на коментар