петък, 27 юли 2018 г.

ЛЕКА ЗАВИВКА ТИП ПАЧУЪРК

ЛЕКА ЗАВИВКА ТИП ПАЧУЪРК




РАЗМЕР: 200/150 см 

Необходими материали:

платове от стари ризи
тънка вата - 200/150 см, с дебелина 5 мм
едноцветен плат - 200/150 см
подлепващо и конци




Как може да си направим олекотена завивка, тип пачуърк от старите рокли и ризи!?
Най-напред с много желание и с много търпение за това домашно занимание, а после с различни парцалки, с много карфици и много конци.
Имам си шевна машина "Лучник", вече на Христова възраст, която без малко щях да сменя с нова, но..., имало е още време да "живее" и да ми служи. Та, тази завивка наумих да я правя за внучката Кари. И тъй като много й се каних и чудих как да я апликирам, тя взе, че стана "историческа" - нещо, което може да стане за три дни, влачих три месеца. Всъщност не Птицата е виновницата, ами машината. Като тръгнаха да се търкалят и да се чупят една след друга зъбчатки... отива за ремонт, върне се Лучникът и не щеш ли пак тъпче на едно място, та, така - три пъти. Ама, тя и птицата бая зор ми даде, докато ми се предаде. 
Накрая се получи това, което стана, ето така:

Подбират се здрави платове и се нарязват /надират/ на квадратни и правоъгълни парчета. Зашиват се едно към друго с еднаква ширина, като може да се комбинират и по няколко по-малки квадратчета, които, след като се съединят, да образуват по-голям квадрат, който да се прикрепи към по-голямо парче плат. Така се прави дълга лента със зашитите квадрати, която да е с ширината на чаршафа. Отделните ленти са с различна ширина, според големината на фигурите.
После всички дълги ленти се съединяват до получаване на желаната дължина, в случая - 2 метра. Изглажда се с ютия от опаковата страна да се притиснат шевовете.
Сега следва апликацията. 
Нарисувах на голям лист хартия жар птица, а тя се нарязва на съответните детайли. Нанася се кройката върху избрания плат, очертава се с креда и всички отделни части се изрязват по линиите. Поставят се върху подлепващ плат и се притискат с гореща ютия. А сега се изрязва и отстранява излишния подлепващ плат.
Птицата се сглобява върху получения чаршаф, като всеки детайл от нея се тропосва с игла и конец, или набожда с карфици /както е по-сигурно/. След това се затъкава с гъст зиг-заг бод по периферията на отделните елементи.
В горния ляв ъгъл монтирах по същия начин някакви листа.
Ватата се поставя под апликирания чаршаф и по всички страни се тропосва или отново с карфици се забожда. На мен нещо не ми се играе да тропосвам, макар че е по-правилно, за това забождам по-близко една до друга карфици. Зашива се по края на четирите страни с прав тегел, рядък бод.
Идва моментът на още едно действие, което ти отнема доста време и неудобство, защото чаршафчето става по-тежко, по-плътно и по-обемисто, поради което трудно преминава под иглата на машината, въртейки го, за да се тегелира. Правят се декоративни тегели по целия чаршаф с формата на някакви листа, като по този начин ватата се закрепва и се получава релеф.
Едноцветният чаршаф се поставя върху лицевата част на чаршафа с монтираната апликация. Отново се тропосва по краищата и се зашива, като торба, а от долната част се оставя малък отвор. Торбата се обръща на лице през отвора, който се зашива най-накрая.
По края на цялата завивка се обхожда с прав тегел на 1,5 см от ръба. На четири места върху завивката преминах с прав тегел с дължина около 20-30 см, по този начин захващайки и долния чаршаф, за да не се размества.
  
















   






Тази завивка с апликация е далечна братовчедка на пачуърк, ама, то за там си трябва майсторлък от клас. Има много още да се желае, ама толкоз бабичка си знае.

Няма коментари: