ЛЕКА ГЪБЕНА СУПА С ОРИЗ
250 г пресни гъби - 5 бр едра печурка
една връзка пресен лук /5 стръка/
1 морков /голям/
2-3 с.л. ориз
1 с.л. вегета
сол - 2 щ
девесил - 3 стръка
крема сирене - 60 г
олио - 6 с.л.
Пънчетата на гъбите се отстраняват. След това гъбите се обелват и се нарязват на дребно. Нарязват се и пънчетата. В тенджера на огъня се загрява олиото и в него се пускат гъбите. През това време се обелва и настъргва моркова, добавя се и той, както и нарязания лук. Измива се ориза, добавя се и той, отново се разбърква и след 2-3 минути се залива с два литра топла вода.
Щом водата заври, супата се подправя с вегета и малко сол. Готви се 15-20 минути да се свари ориза.
Отдръпва се от огъня и се поръсва с накълцан пресен девесил.
В купичка се слага крема сиренето, към него се прибавя лъжица по лъжица от горещата супа, размачква се така, че да се размие добре и да няма бучки. Връща се към супата и така се застройва.
Няма коментари:
Публикуване на коментар