ДОМАТЕНА ЯХНИЙКА С КЮФТЕТА И ЯЙЦА
600 г кайма
2 глави лук
1 връзка пресен лук
3 моркова
3 скилидки чесън
1 червена чушка
1 к.л. кимион
1 к.л. смлян черен пипер
1 к.л. червен пипер
1 к.л. сол
1 к.л. чубрица
600 г домати от консерва
1 ч.л. червен пипер
7 яйца
300 мл вода, олио, магданоз
Каймата се поръсва с кимион, смлян черен пипер, смлян червен пипер, малко сол и чубрица. Добавя се едно яйце и нарязани перцата /една част/ от пресния лук. Размесва се добре и се оставя да престои за малко.
През това време в тиган на огъня се загрява малко олио и в него се пускат да се позапържат нарязания стар лук, останалия пресен лук, морковите по-надълго и скилидките чесън, също нарязани на шайбички или смачкани, както и червената чушка. Щом лукът стане прозрачен, се прехвърля в тавичка и се подправя с малко сол.
От каймата се оформят не много големи кюфтенца и се подреждат в тавата върху запръжката. Залива се с нарязаните домати, поръсват се с червен пипер и се долива с топла вода.
Тавата се слага в загрята фурна на 180 градуса. Пече се до зачервяване на кюфтенцата. Изважда се и между тях се чукват яйцата.
Яхнийката се връща обратно във фурната и се допича още малко до готовност на яйцата.
Поръсва се с накълцан магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар