неделя, 6 май 2018 г.

СЛАДКИШ С КРУШИ И БАДЕМОВИ БИСКВИТИ

СЛАДКИШ С КРУШИ И БАДЕМОВИ БИСКВИТИ

"ВЕТРИЛО"






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За блата:
3 яйца
1 к.ч. захар = 5 с.л.
1 к.ч. брашно = 4 с.л.
1 пакетче ванилена захар
150 мл прясно мляко за сиропиране
1 ч.л. ром /алкохол/

За бисквитите:
80 г краве масло
40 г кристална захар
60 г пшенично брашно
50 г бадемово брашно
1 ч.л. лимонови стърготини
1 с.л. пудра захар за поръсване
12 бр. бели шоколадови дражета

За пълнежа:
600 г едри круши
3 с.л. лимонов сок
3 с.л. захар
100 мл вода

За крема:
600 мл прясно мляко
3 жълтъка
5 с.л. захар
1 пакетче ванилена захар
60 г фино царевично нишесте
50 г краве масло
3 белтъка + 3 с.л. захар



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Най-напред се приготвят бадемовите бисквити, които всъщност ще се ползват най-накрая.
Маслото трябва да е меко със стайна температура. Смесват бялото и бадемовото брашно, лимоновите стърготини, захарта и маслото и се размачква с ръка. Събира се в малка топка тесто. Завива се в найлоново фолио и се прибира в хладилника за 30 минути.
След това тестото се поставя върху парче готварска хартия. Отгоре се покрива с фолиото, в което е било увито. Така се разточва, за да не залепва по точилката. Разточва се с диаметър колкото е дъното на тортената тавичка - 24 см. Дъното на тавичката се поставя върху кората и внимателно с нож се очертава окръжност и се отстранява излишното тесто.
Полученият кръг се нарязва на 12 части, а излишното малко тесто също се оформя на 2 триъгълни бисквити.




Така, както са с хартията се пренасят върху плитка тава. Слага се да се изпече на 180 градуса за 10 минути. Като се извадят, докато са топли, бисквитите са меки. Разрезите почти са се заличили, но с ножа внимателно се разрязват отново. Оставят се да се охладят. Когато изстинат, бисквитите ще се втвърдят.

През това време, докато се изчаква масленото тесто да престои в хладилника, се прави основния пандишпанов блат.
Трите яйца се разбиват заедно със захарта и ванилията до побеляване. Добавя се брашното и се доразбива на най-ниски обороти с миксера до гладко.
Сместа се сипва в тавичка с диаметър 24 см, със застлана готварска хартия на дъното, леко намаслена, както и стената на тавичката и поръсена с малко брашно.
Блата се изпича на 180 градуса за 12 минути с вентилация. Изпеченият блат се отстранява от хартията и се оставя да се охлади.



През това време се приготвят крушите.
Кората на 2-3 едри круши се обелва. Те се нарязват на резени, семената се отстраняват, а после се нарязват на кубчета.
Поставят се в подходящ съд /тиган с незалепващо покритие/, посипват се със 3 с.л. захар, заливат се с 1 кафена чашка вода и се напръскват с лимоновия сок. Слагат се на огъня и се разбъркват периодично, докато се сварят и станат прозрачни. Оттеглят се да изстинат.

Приготвя се крема:
Жълтъците се разбиват със захарта с тел много добре. Прибавя се нишестетето и по малко мляко една чаша, докато стане гладка смес.
Останалото мляко се слага на огъня в тенджерка да загрее. Дръпва се от котлона. Към него се сипва яйчената смес. Разбърква се и отново се връща на огъня. Бърка се непрекъснато до сгъстяване. Оттегля се от огъня и се добавя маслото. Разбърква се до разтопяването му и поемане в крема.

Белтъците се разбиват на сняг с миксера. След това купата се поставя над съд с вода на огъня, на водна баня, като се прибавя към тях малко захар и се доразбиват, докато се сгъстят.

НАЧИН НА СГЛОБЯВАНЕ:

Пандишпановият блат се поставя с тортена чиния. Около него се закопчава ринга от тортената форма. Блата се сиропира с неподсладено прясно мляко, като се напръсква с лъжица.
Върху блата се разстилат крушите, заедно с останалия малко сок в тях.




Върху крушите се нанася млечния крем и се заглажда.
Прибира се в хладилника за един час.
Ринга се отстранява.
Отгоре се нанасят разбитите белтъци.



Те се поръсват с натрошена бисквита - от онези допълнителните, от отстранетото тесто.
Като ветрило се разпределят бадемовите бисквити, които преди да се подредят, се поръсват с пудра захар.
Под всяка бадемова бисквита сложих шоколадово драже.







Няма коментари: