ЕМПАНАДИ СЪС СИРЕНЕ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за тестото:
350 г брашно
1 яйце
150 мл прясно мляко
3 с.л. зехтин
3 с.л. краве масло
1 к.л. бакпулвер
1 щ. сол
1 щ. захар
за плънката:
200 г сирене
2 яйца
1 жълтък за намазване
1 белтък за намазване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се пресява заедно със солта и бакпулвера. Добавят се леко затоплено прясното мляко, маслото на стайна температура, зехтина, яйцето и захарта и се замесва меко тесто.
Тестото се разделя на две. Всяка част се разтегля на дълго и се нарязва на 8 парченца. Така от двете ще се получат общо 16 бр. Те се оформят на топчета.
Върху плота, леко поръсен с брашно, всяко топче отгоре също поръсено с малко брашно, се разточва на малка питка с диаметър 10-12 см и се подреждат като се застъпват. Не се притеснявайте, няма да залепнат едно за друго, защото тестото си е леко маслено.
Аз ползвах инструмент за прегъване, който е с такъв размер. Може да се изрежат кръгчета с някаква по-голяма чаша или ринг.
Взема се една разточена коричка и се поставя върху уреда. Периферията се намазва по края с белтък. В единия край се поставя по една лъжица от плънката. Тя е размачкано сирене, смесено с разбити яйца. Питката се захлупва като мида и се притиска да залепне.
Това може да се направи, ако се реже с чаша, като по края се притисне с вилица.
Готовите емпанади се подреждат върху хартия за печене, застлана в тавата /в две тави по 8 броя/.
Намазват се с разбит жълтък и се слагат да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Изпичат се за 15-20 минути.
Днес тук тръгнаха със сладко от горски плодове.
Няма коментари:
Публикуване на коментар