СОДЕНИ БУХТИ С ВИНО
4 ч.ч. брашно
200 г кисело мляко
100 мл бяло вино
3 яйца
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
4 с.л. захар
4 с.л. олио
олио за пържене
/чашата е с вместимост 200 мл/
Брашното се пресява и се оформя като кладенче.
Содата се шупва в киселото мляко.
Яйцата се разбиват със солта с вилица.
В брашното се сипват продуктите и се замесва меко тесто. Прехвърля се на плот с още малко брашно и се доомесва да не лепне, но не се меси прекалено, а се оставя да е меко. Тестото е малко лепкаво, за това се работи с още малко брашно.
Тестото се разточва върху набрашнен плот на лист с дебелина около 6-7 мм. Нарязва се на ромбове. Аз ги нарязах с размер около 2/6 см.
В касерола се слага обилно олио, около 2 см, и се загрява на умерен огън.
Пускат се по 4 питки да се пържат. Обръщат се от двете страни до зачервяване.
Гарнирайте на вкус - с пудра захар, със сладко, с топинг, със сирене, с мляко...
Вкусни са, много са яки!
Няма коментари:
Публикуване на коментар