събота, 12 май 2018 г.

КРЕМ С КАРАМЕЛЕНИ ЯБЪЛКИ

КРЕМ С КАРАМЕЛЕНИ ЯБЪЛКИ




за 8 чаши

500 мл прясно мляко
5 жълтъка
5 с.л. захар
2 ч.л. брашно
200 г заквасена сметана
10 г желатин + 4 с.л. студена вода
1 пакетче ванилена захар

за белтъчения крем:
5 белтъка
5 с.л. захар
1 пакетче ванилена захар

за карамела:
3 ябълки
5 с.л. захар
40 г краве масло

за украса:
2 ябълки
3 с.л. кафява захар
2-3 щ. канела

Най-напред се карамелизират ябълките. Трите ябълки се измиват, обелват се, нарязват се на четвъртини, почистват се от семките, а след това се нарязват на кубчета. В тиган се слагат 5 с.л. захар да се разтопи. Като стане карамел се добавя 40 г масло. Пускат се ябълковите кубчета и и се разбърква от време на време, до поемане на всичкия карамел и масло. Така те ще станат кехлибарени и ще се глазират. Оставят се да изстинат.




Жълтъците се разбиват заедно с 5 лъжици захар до побеляване. Добавят се две пълни чаени лъжички брашно, ванилията и се разрежда с около 100 мл прясно мляко до гладкост. Останалото мляко се загрява на огъня. Отдръпва се и към него се прибавят разбитите жълтъци. Връща се на котлона и се разбърква непрекъснато до леко сгъстяване. Оставя се да се поохлади.
Сметаната се разбърква да е гладка.
Белтъците се разбиват с миксер на сняг. Добавят се 5 лъжици захар и 1 пакетче ванилена захар и се доразбиват до остри връхчета.
Към охладения млечен крем, се добавя сметаната и се разбърква. Към сместа се добавят на порции и белтъците лъжица по лъжица като внимателно се разбърква с лопатка до уеднаквяване на сместа.


През това време желатинът се залива с малко студена вода и се оставя да набъбне за 5 минути. След това чашата с желатина се поставя в малък съд с гореща вода и се оставя така на водна баня да се втечни, като се разбърква. Течният желатин се прибавя към крема и отново се разбърква добре.
В 6-8 чаши или купички /според големината/ се разпределят карамелените ябълки.


Върху тях се налива от крема. Прибира се в хладилника за 2-3 часа.
Украсата е по желание.
Аз гарнирах крема с карамелени резенчета от ябълка.
Приготвят се по следния начин: Две ябълки се нарязват напречно на тънки филийки 4-5 мм. Отрязва се парче готварска хартия, върху което ще се подредят резенчетата. Под всяко резенче се сипва по 1-2 щипки кафява захар. Отгоре също се поръсват с кафява захар и по мъничко канела.
Слагат се в загрята фурна на 200 градуса да се запекат за 10-на минути. Захарта ще се разтопи по тях и леко ще ги карамелизира. Оставят се да изстинат. Във всяка чаша се поставя по една ябълкова шайба и около нея се поръсва с малко какао.























Няма коментари: