неделя, 6 май 2018 г.

ЗАЕК С ПРЕСНИ КАРТОФИ НА ФУРНА

ЗАЕК С ПРЕСНИ КАРТОФИ НА ФУРНА




1,6 кг домашен заек
10 бр картофи /по-дребни/
10 стръка зелен лук
3 стръка пресен чесън
150 г заквасена сметана
150 мл бяло вино
100 мл вода
3 дафинови листа
10 бр зърна черен пипер
4-5 с.л. зехтин
1 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
2 щ. смлян черен пипер
1 ч.л. сол
50 г краве масло
3 стръка девесил
3 стръка джоджен
4-5 с.л. олио



Заекът се измива и се нарязва на порции.
Лукът и чесънът се почистват и се накълцват. Задушават се за кратко в сгорещено олио.
Картофите се обелват и се срязват на две.
В купичка се разбива сметаната. В друга купичка се смесват брашното, червения пипер, смления черен пипер, 2 щ. сол и зехтина. Две лъжици се смесват със сметаната. В тавичка се сипват задушения лук и чесън. Слагат се и картофите и се поръсва с 1-2 щ. сол. Пускат се 2-3 дафинови листа и няколко зърна черен пипер. Върху всеки къс мес се слага по една лъжичка от сметана и се втрива с пръсти. Месото се топва в купичката със зехтина и с пръсти се омазнява от всяка страна. Подрежда се в тавата върху картофите. Поръсва се с накълцан девесил и джоджен. Сипва се виното и водата и тавата се покрива с лист алуминиево фолио.
Слага се във фурната и се пече на 180 градуса така покрито час и половина.
Фолиото се отстранява и върху всяко парче месо се нанася по малко краве масло. Тавата се връща отново във фурната за 10 минути да се запече месото.


Няма коментари: