четвъртък, 12 декември 2019 г.

ТОРТА "ДИНГ ДОНГ" /Ding Dong/

РЕЦЕПТА ЗА ТОРТА "ДИНГ ДОНГ" /Ding Dong/



За рождения ден на съпружето!
С пожелание за здраве!

Отдавна в очите ми погледа спрял си,
отминаха десет и още по десет лета.
С рисунки от креда чертаем деня си -
в линия права, с вълнообразна черта.
В очите ти аз се оглеждам и днеска,
знам, в тях откровеността е отразена.
На издънките си гледаме с насмешка,
зачертаваме си грешките с червено.
Когато падаме, когато се проваляме
и ни се плаче от думи злобовредни,
възражда се надеждата и се изправяме,
поделяме си болката от ядовете дребни.
Под лунния бакър, дошъл със вечерта,
бяла стълбица се спуска към перваза,
две стъпки в кръглото сияние сега
към тебе водят ме по риза да изляза.

Тази торта видях из интернет-пространството в няколко сайта, като продуктите и мерките бяха почти сходни и не съвсем.
В превод "Динг Донг" на български език се оказва, че е нещо като звън.
Не исках да й давам ново име на тортата, макар че не съм сигурна коя е истинската рецепта и коя е най-точната. Защото това унции, грамове и т.н. нищо не ми излизаше, за това аз я приготвих по този начин и с тези продукти, описани тук.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За блата /за 4 броя платки = 22 см/:

3 яйца
250 г брашно
320 г кристална захар
20 г какао на прах
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
180 мл айрян /3 с.л. кисело мляко, разредено с вода/
1 щипка сол
50 мл олио
150 мл сварено мляно кафе
100 г шоколад за готвене
2 прахчета ванилия

За крема:

5 с.л. брашно
600 мл прясно мляко
230 г краве масло
160 г пудра захар
2 прахчета ванилия

За ганаша:

100 мл течна сметана
60 г тъмен шоколад

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

На блата:

Блатовете за тази торта изпекох в 4 еднакви малки тавички за еднократна употреба от алуминиево фолио. Подготвят се, като съвсем леко се намазват с олио и се поръсва с брашно.
Сварява се турско кафе в джезве от прясно смлени ароматни зърна. Прецежда се през цедка и с него се залива начупения на кубчета шоколад. Оставя се за 5 минути да се разтопи, като се разбърква до гладкост и се оставя да се охлади.
Брашното се пресява в купа, заедно с щипка сол, какаото, бакпулвера и содата.
В друга купа с миксера се разбиват трите яйца със захарта за 7-8 минути.
Към яйцата последователно се прибавят айряна, олиото, ванилията и охладения шоколад с кафето.
Накрая се добавя сухата смес с брашното, като се разбърква на най-ниски обороти.
Тази смес се разпределя по равно, измерено с лъжици, в приготвените 4 тавички за печене.
Фурната се загрява предварително на 180 градуса.
Изпичат се на два пъти по две тавички едновременно във фурната. За 15 минути се изпичат първите две, след което се поставят другите две да се пекат.
При проба с дървено шишче, трябва да излезе сухо. Аз пекох на средно ниво във фурната. Ползвах и вентилатор.
Блатовете се изваждат от фурната и се оставят да се охладят в тавичките за 30-40 минути.
През това време се приготвя крема.


На крема:

Брашното се размесва с малко мляко, добавя се още мляко и така докато се прибави всичкото мляко. Разбърква се много добре да няма бучки.
Слага се на огъня да се свари млечен крем, като се бърка непрекъснато на тих огън, докато се сгъсти. Покрива се с найлоново фолио и се оставя да се охлади напълно. От време на време се разбърква да не хване коричка.
Маслото трябва да е престояло на стайна температура. Разбива се с миксера заедно с пудрата захар и ванилията за 7-8 минути до побеляване.
Изстиналия млечен крем лъжица по лъжица се прибавя към масления крем, като се бие на ниски обороти.

На ганаша:
Той се прави малко преди да сме готови със всичко и след като сме сглобили тортата.
В малък съд - джезве, сметаната се нагрява на котлона, но не бива да завира. С нея се залива начупения тъмен шоколад и се оставя така за 2-3 минути. През това време шоколадът ще омекне.

СГЛОБЯВАНЕ:
Тортата се сглобява по стандартния начин, като се подреждат и редуват блат, крем, блат... Последният блат и цялата торта отвън се измазва с част от крема, предварително отделен за това.

Накрая се залива с охладен ганаш.

Украсата може да бъде по желание.






Днес реших да има шоколадови пуми. За целта се рисуват на бял лист желаните картинки. Върху рисунката се поставя парче прозрачна готварска хартия.
Разтопява се на водна баня черен шоколад.
Прави се малка фунийка от готварска хартия, като острата част се облепва с тиксо, за да не се развие. В нея се поставя разтопения шоколад. Острото връхче на фунийката се изрязва с ножица съвсем малко /около 2 мм/, за да се получи много малък отвор.
Така с фунийката се шприцова шоколада върху хартията по очертанията на рисунката и се запълва с шоколад. Оставя се да се охладят и да се стегнат фигурките.







Няма коментари: