събота, 28 март 2020 г.

КИФЛИ С ЛИМОНАДА

КИФЛИ С ЛИМОНАДА



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

за тестото:

800 грама брашно
180 мл прясно мляко
30 грама прясна мая
6 с.л. захар
2 с.л. захар - за маята
3 яйца
1 белтък
140 мл олио
60 мл лимонада
1 ч.л. сол
2 прахчета ванилия

за намазване:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко

за плънка:
шоколадов крем
сладко от вишни

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Млякото, което трябва да е леко затоплено се смесва с натрошената мая, 2 с.л. захар и 4 с.л. брашно. Разбърква се и се оставя да втаса за 20 минути.
Трите яйца и белтъка се разбиват с миксер заедно с 6 с.л. захар и ванилията за 5-6 минути. Прибавя се шупналата мая с млякото и 5-6 с.л. брашно да се получи смес като за кекс.



Купата се покрива с найлоново фолио и се оставя да втаса за около 30-40 минути.
Купата се връща на миксера и се сменя бъркалката за тесто. Включва се да меси, като се добавя олиото и лимонадата, 1 ч.л. сол и около 20 лъжици брашно поетапно една след друга. Разбърква се, докато тестото започне да се отлепва от стената на купата.


Полученото тесто се прехвърля на плота върху брашно, като се замесва, прибавяйки по малко от брашното, докато се получи меко тесто, което трябва да спре да лепне.
Върху набрашнения плот се разточва голяма кора, широка около 40 см, с дебелина около 5 мм. Нарязва се на 16 триъгълника.



В широкия край на всеки триъгълник се поставя за плънка по желание сладко, локум или шоколадов крем.
Завиват се кифли по обичайния начин и се подреждат в голяма тава, застлана с хартия.
Покриват се с прозрачно фолио и отново се оставят да втасат за 30 минути.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Кифлите се намазват с четка с жълтък, размесен с две лъжици прясно мляко. Поръсват се с кристална захар.
Изпичат се за 25 минути до зачервяване.






1 коментар:

camdandusler каза...

Delicious recipe 😊 thanks for your sharing....