сряда, 25 март 2020 г.

БЪРКАНА МЛЕЧНА ПИТКА

БЪРКАНА МЛЕЧНА ПИТКА



необходими продукти:

500 грама брашно
180 мл прясно мляко
200 грама кисело мляко
7 грама суха мая за хляб
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
1 белтък

за намазване:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко

Около 400 грама от брашното се пресява заедно със сухата мая в купа.
Бакпулвера се разтваря в киселото мляко да шупне.
В купата към брашното се прибавят киселото мляко с бакпулвера, като се бърка с лъжица. Добавят се и останалите продукти - леко затоплено прясно мляко, сол, олио, захар и белтъка. Добавя се още малко брашно. Бърка се около 3-4 минути, докато се поемат добре продуктите и тестото стане на тежка лепкава топка. Прехвърля се на плота и с още малко брашно се доомесва за кратко, колкото да не лепне.
Тестото се покрива и се оставя да си почине около 30 минути.
Тестото се разделя на две части.
Първата част се разделя на 9-10 равни топчета.
Всяко топче се разточва на много малка питка с диаметър 10 см. Поставях две питки една върху друга. Срязват се през средата и от всяка двойна половинка завих като розичка. Подредих ги в средата на тавата.
От втората част от тестото се разточва дълга и тясна лента - около 40/6 см. По дължината я срязах на две дълги ленти, които пресуках като въже.
Въжето увих около розичките. Оставя се да втаса за 40 минути.
Тава с незалепващо покритие леко се намаслява с краве масло. Тавичката ми е с диаметър около 30 см и дойде малко широка за тази питка.
Като втаса, питката се намазва с разбит жълтък с две лъжици прясно мляко.
Изпича се на 190 градуса в загрята фурна до порозовяване.



Получи се мека и бяла пухкавелка.

Няма коментари: