четвъртък, 26 март 2020 г.

БОНБОНИ ОТ БАДЕМОВ МАРЦИПАН

БОНБОНИ ОТ ДОМАШЕН БАДЕМОВ МАРЦИПАН





Непредвидено, но ето, че и това се случва. Дето се казва, пари съм дала, няма да хвърлям я.
Онзи ден правих торта, която исках да "облека" с бадемова покривка от приготвен домашен марципан, за което е нужно бадемо брашно, но от белени бадеми. Да, обаче в тези смутни дни, когато сме в изолация, заради тази епидемия на "Корона вирус", не можах да намеря. Открих в един супермаркет много фино бадемо брашно, ала още като го видях, нещо ме притесни, защото беше по-тъмно на цвят, вероятно от смлени бадеми заедно с люспицата. Беше си скъпичко - 200 грама на цена 6,80 лв. Казах си, я, да го взема, пък ще видим какво ще стане.
Когато му сложих белтъците и пудрата захар, то си стана като консистенция добре, ама с един кафяв цвят, направо тъмно като шоколад. А на мен ми трябваше светъл цвят, за да рисувам тортата. За тортата, нямаше в него момент от къде да се снабдя и с фондан, за това пристъпих към вариант "Б" и направих маслен сладък марципан "Варна", но това е друга тема.
Та, след като този бадемов марципан ми хартиса, реших, че няма да го изхвърля, защото ми хрумна да измоделирам 2-3 дузини домашни бонбони.
Речено - сторено по следната рецепта:

200 грама бадемово брашно
2 белтъка
180 грама пресята пудра захар
2 прахчета ванилия
40 грама тъмен шоколад
40 грама бял шоколад
сушени вишни


Бадемовото брашно се смесва с белтъците, ванилията и малко пудра захар. Разбърква се и постепенно се замесва на тесто с пудрата, като се добавя по малко. Трябва да стане като мек пластелин.
От тестото се взема топче, колкото малък орех и се притиска с длани. По средата се поставя мека сушена вишна. Затваря се и се овалва гладко с ръце.
Оформих леко продълговати бонбони като бадем.
Шоколадите се разтопяват на водна баня в отделни купички.
Двата шоколада се сипват в две отделни малки фунийки, направени от хартия за печене. Връхчето се отрязва с много малък отвор.
Бонбоните ги подредих върху решетка и последователно ги украсих на тънки струйки с два цвята шоколад. Оставят се да се стегне шоколада.




Готовите бадемови бонбони се подреждат в хартиени подложки.

1 коментар:

camdandusler каза...

Thanks for your recipes 😊