петък, 20 март 2020 г.

РИСУВАНА ТОРТА РОКОКО

РИСУВАНА ТОРТА РОКОКО






Малка тортичка с още една малка тортичка - за нас двамата и за нашите 38 години заедно.
Уж не са малко годините! Минаха бързо всъщност тези години! Имаше малко и много в тях. Има и сега - и малко, и много - от всичко и всяко... - от радост и мъка, от сладост и горчилка, от щастие и тревога, от здраве и болка, от работа и безделие, от напрежение и безгрижие, от страх и от смелост, от обич и трепет... с отдаденост, с отстъпчивост, с компромис... и с търпение. Чак до днес. А днес ни е сладко и хубаво.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

ЗА БЛАТА:
6 яйца
160 грама захар
110 грама брашно
10 грама какао
2 прахчета ванилия

ЗА КРЕМА:
140 грама краве масло
140 грама пудра захар
300 грама натурален млечен крем
120 грама смлени орехи
180 мл прясно мляко
2 прахчета ванилия
70 грама сушени кайсии /меки/

ЗА СИРОПА:
150 мл вода
4 с.л. захар
2-3 капки ромова есенция

ЗА УКРАСА:
500 грама фондан
сладкарски боички за рисуване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

НА БЛАТА:

Яйцата се разбиват заедно със захарта с миксер до побеляване. Бие се около 5-6 минути.
Брашното и какаото се пресяват и с ванилията се добавят към яйцата. Доразбива се на по-ниски обороти да се уеднакви сместа.



Приготвят се две тортени тавички с малък диаметър - едната 18 см, а другата 14 см. Дъното се застила с хартия за печене. Леко се намасляват с олио и се поръсват с малко брашно и по стената.
Сместа се разпределя в двете тавички. Слагат се да се пекат заедно двете във загрята фурна на 180 градуса. Пекох с вентилация за 10-на минути. При проба с дървено шишче, то трябва да излезе сухо.
Изпечените блатове се изваждат от тавичките и се оставят да се охладят.


Охладените блатове се срязват напречно два пъти и така ще получим от всеки по три платки.

НА КРЕМА:
В малък съд на огъня се слага да заври прясното мляко, заедно с 1/2 от пудрата захар, ванилията и орехите. Вари се около 3-4 минути, докато се посгъсти сместа. Оставя се да изстине напълно.
През това време маслото със стайна температура се разбива с останалата 1/2 пудра захар. Бие се до побеляване. Лъжица по лъжица се добавя белия натурален крем. Доразбива се и от този крем се отделя половината за измазване на тортата отвън.
Към останалия крем се прибавя лъжица по лъжица изстиналия орехов крем.

НА СИРОПА:
Водата се загрява със захарта и се вари около 3-4 минути. Добавя се малко ромова есенция.

СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:

Първо се сглобява по-голямата торта по обичайния начин, редувайки блат, крем, блат, крем и накрая блат. Върху крема между блатовете сложих накълцани на дребно сушени кайсии. Блатовете съвсем леко напръсках с по 4-5 с.л. от сиропа. Най-горния блат и отстрани тортата се измазва с половината от отделения маслен крем.

По същия начин отделно се сглобява и по-малката тортичка. Тук обаче изрязах окръжност от готварска хартия с големината на малкия блат. Поставих първия блат върху изрязания кръг от хартията и върху него подредих малката тортичка, също като по-голямата - блат, малко сироп, крем, малко кайсии и най-накрая блат. И малката тортичка се измазва изцяло с маслен крем.

Фондана се разделя на две части и се оформят като топче. Първо се разточва едното топче върху плот, леко поръсен с малко фино нишесте. Разточва се възможно много тънка покривка и с нея се облича по-голямата торта. Заглажда се и се изрязва излишната част.
От другата част, след като се разточи, се облича и малката тортичка.

Облечената малка торта се взема с някаква шпакла, като внимателно се подпъхва отдолу и много старателно се поставя върху по-голямата торта.
Аз не съм голям майстор, нито имам претенции да съм много добър сладкар... Не поставях клечки и сламки за подпорки. Направо сложих малката тортичка, както е с хартията под нея върху по-голямата. Без много претенции, тъй като тортата си е за у дома, за няколко наши си хора.
От фондана разточих и изразях тесни и дълги ленти - 1 см широки, с които обкантих двете торти в долната част.
Пак от фондана направих 3 стръка с миниатюрни бели цветчета. Монтирах ги на фина тел за направа на цветя. Телените клонки са облепени със зелено сладкарско тиксо.
Идва ред на украсата.
Рисувах птички - шарени врабчета.
В отделенията на палитра, а може да се ползват някакви малки капачки, се капват по 2-3 капки алкохол /уиски/ и в тях се разтварят прашинки от сухи сладкарски боички.
Малко преситих цветовете, а ми се искаше да са по-светли. За това трябва да се внимава, че е рисковано, защото като сложиш четката върху белия фондан - трудно може да се коригира.























ЖАК ПРЕВЕР

Вземи бои и четка
и първо нарисувай клетка
после с размах - два
добави и отворена врата.
Нарисувай след това
нещо за красота
после нещо обикновено,
нещо хубаво и нещо потребно за птичето.
Намери дърво
и окачи на него твоето платно
в градината или в гората,
скрий се зад това дърво,
не говори и дори не се движи...
Понякога птичето бързо пристига,
но понякога много време не стига,
за да се реши да долети.
Не се обезсърчавай - чакай,
чакай, ако трябва с години.
Всъщност твоето търпение
не е от никакво значение
за красотата на това творение.
Когато птичето долети,
ако изобщо прецени,
запази дълбока тишина
и го чакай да намери своята врата.
Когато птичето мине през нея,
ти лекичко се протегни
и я затвори.
После изтрий внимателно
клетката от твоето платно,
без да докосваш на птичето
нито едно перо.
После нарисувай дървото
като най-красивото клонче
избери за своето птиче.
Нарисувай също зелени листа,
добави на вятъра свежестта,
на слънцето нежната топлина
и шумът на насекомите
в лятната суха трева.
И после чакай птичето
да реши да запее....

1 коментар:

camdandusler каза...

Wonderful recipe 😊 thanks for your sharing 😊