вторник, 24 март 2020 г.

ТОРТА РОКОКО С ДОМАШЕН МАРЦИПАН ВАРНА

ТОРТА РОКОКО, ПОКРИТА С ДОМАШЕН МАРЦИПАН







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
/за торта с диаметър 26 см/


ЗА БЛАТА:

Направих 3 отделни блата /два с какао и един светъл/.
Всеки блат приготвих, като за всеки поотделно разбивах продуктите.

Продукти за всеки блат:

за един кафяв блат:

4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
1 с.л. какао
1 прахче ванилия

за белия блат:

4 яйца
4 с.л. захар
5 с.л. брашно
1 прахче ванилия

ЗА КРЕМА:
250 грама краве масло
160 грама пудра захар
500 грама маскарпоне
200 грама заквасена сметана
140 грама смлени орехи
180 мл прясно мляко
2 прахчета ванилия
1 и 1/2 банан

ЗА СИРОПА:
160 мл вода
4 с.л. захар
2-3 капки ромова есенция

ЗА УКРАСА:
за покриване - домашно приготвен марципан "Варна"
400 грама пудра захар
150 мл вода
70 грама краве масло
150 грама брашно
1 белтък
1 с.л. глицерин


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

НА БЛАТА:

Поотделно се разбиват продуктите за всеки блат.

Отделят се белтъците на 4 яйца. Разбиват се с миксер първо белтъците и като станат на сняг към тях се добавя захарта и ванилията. Доразбиват се на хубав крем и към тях се прибавят един по един 4-те жълтъци. Бие се на ниски обороти до поемане на жълтице за кратко. Брашното се пресява с какаото за кафявия блат и се добавя към сместа. Не се бие с миксер, а с лопатка, като се обръща отдолу нагоре до получаване на еднаква маса.
Сместа се изсипва в тортена форма, застлана с хартия.
Блата се изпича в загрята фурна на 180 градуса. Пекох с вентилация на второ ниво отдолу нагоре за 10-на минути. При проба с дървено шишче, то трябва да излезе сухо.

По същия начин всичко се повтаря за всеки отделен блат.

Изпечените блатове се оставят да се охладят.

НА КРЕМА:

На огъня в малък съд се слага да заври прясното мляко, заедно с 1/2 от пудрата захар, ванилията и смлените орехи. Вари се около 3-4 минути, докато се посгъсти сместа. Оставя се да изстине напълно.

През това време маслото със стайна температура се разбива с останалата 1/2 пудра захар. Бие се до побеляване. Лъжица по лъжица се добавя крема маскарпоне. След това лъжица по лъжица се добавя заквасената сметана. От този крем се отделя половината за измазване на тортата отвън.
Към останалата част от крема се прибавя лъжица по лъжица от изстиналия изстиналия орехов крем, като се разбърква с лъжица.

НА СИРОПА:

Водата се загрява със захарта и се вари около 3-4 минути. Добавя се малко ромова есенция.

НА МАРЦИПАНА "ВАРНА"

В малка тенджерка на огъня се загрява водата заедно с маслото. Щом кипне отведнъж се сипва брашното и се разбърква да стане на топка. Оставя се да изстине. Към получената топка се прибавя един билтък и лъжица глицерин, също и ванилия. На плота се премесва с двойно пресята пудра захар, която се прибавя постепенно. Трябва да се получи меко тесто за моделиране, като при необходимост се добавя още малко пудра захар, но трябва да се внимава да не стане твърдо, защото тогава се начупва.

СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:

Сложих първо кафяв блат, съвсем леко напръсках с по 6-7 с.л. от сиропа. Закопчах ринга от тортената форма около блата. Следва слой орехов крем, а отгоре нарязани кръгчета банан. По средата е белия блат, отново се сиропира, пак орехов крем и банан. Завършва се с втория кафяв блат и той леко се сиропира. Тортата се прибира в хладилника за 1 час. Измазва се отгоре и отстрани с отделения маслен крем.

Масления марципан се разточва върху плот, леко поръсен с пудра захар или малко фино нишесте. Разточва се на тънка покривка с дебелина 3 мм. Съвсем леко се поръсва и отгоре с пудра и се завива внимателно на точилката, за да може внимателно с помощта на нея да се пренесе върху тортата. Така тортата се облича и се заглажда, а в основата с нож се изрязва излишната част.
Тортата се прибира за една нощ в хладилника.
На следващия ден може да се украси по желание.

Нарисувах образ на жена.

Рисувах със сладкарски боички, разредени буквално в 5-6 капки уиски. Ползвах и сладкарски флумастер за очертание на силуета.
Едно цвете винаги носи добро настроение. Днес е лилиум, направен на ръка със захарен фондан. И малко перли имаме - за разкош.












Няма коментари: