неделя, 1 март 2020 г.

ПЛЕТЕНИ ХЛЕБЧЕТА

ПЛЕТЕНИ ХЛЕБЧЕТА








необходими продукти:

500 грама бяло брашно
200 мл прясно мляко
20 грама прясна мая за хляб
3 пълни супени лъжици кисело мляко
1 чаена лъжичка бакпулвер
2 супени лъжици олио
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
още 3 супени лъжици олио
още малко брашно

начин на приготвяне:

Брашното се пресява и се оформя като кладенче. По периферията на брашното се поръсва сол.
Млякото се затопля да е леко топло при проба с ръка. Към млякото се прибавя натрошена маята, една лъжица захар и две лъжици брашно. Оставя се да набъбне, да се разтвори и активира маята.

В киселото мляко се сипва една чаена лъжичка бакпулвер и се разбърква да шупне.
Към брашното се прибавя шупналото кисело мляко, шупналото прясно мляко и олиото. Замесва се тесто, докато се обере брашното. При нужда се добавя още малко брашно да се получи нелепнещо тесто.
Тестото се прехвърля в намазана с олио купа и се оставя да втася, докато удвои обема си.




Втасалото тесто се премесва с 3 лъжици олио, които се добавят постепенно до поемане в тестото.
Върху леко набрашнен плот тестото се разделя на две части. Всяка част се разрязва на три, а след това по на още две. Така ще се получат 12 топчета.


Всяко се разтегля леко и се срязва на две.
От тези две малки топчета с големина на орех, се разтеглят два фитила с дължина около 30 см.
Поставят се на кръст един върху друг и се заплитат на кръстосана плетка. Редуват се, като накрая краищата се подпъхват отдолу под питката.




Начина, по който става заплитането може да се види тук:

Получените 12 броя плетени хлебчета се подреждат в тава на разстояние едно от друго върху готварска хартия.



Покриват се с фолио и се оставят да втасат за около 30-40 минути /според температурата в помещението/.

Втасалите хлебчета са намазват с жълтък, размесен с лъжица прясно мляко.

Изпичат се в загрята фурна на 180 градуса до леко зачервяване за около 18 минути.