вторник, 31 януари 2017 г.

ВОДЕНИЧКИ С ГЪБИ И ПЕЧЕНИ КОРЕНОПЛОДНИ С ЧЕРМУЛА

ВОДЕНИЧКИ С ГЪБИ И ПЕЧЕНИ КОРЕНОПЛОДНИ С ЧЕРМУЛА












500 грама пилешки воденички
500 грама гъби печурки
няколко стръка магданоз
10 -на зърна черен пипер
2 бр. дафинов лист
сол, олио
кашкавал за поръсване

ЗЕЛЕНЧУЦИ:

3 средно големи картофа
3 средно големи моркова
1 бр червено цвекло
1 неголяма бяла ряпа "Дайкон"
1 неголям пащърнак
2 глави червен лук

ЗА МАРИНАТА ЧЕРМУЛА:

50-60 мл зехтин
10-на стръка магданоз
1 к.л. смлян черен пипер
1 к.л. смлян бял пипер
1 к.л. червен пипер
1 к.л. къри
1 к.л. сол
1-2 скилидки чесън

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Почистените воденички се измиват, заливат се с вода да се покрият в херметическата тенджера, като във водата се пуска малко сол, 10-на зърна черен пипер и 2 дафинови листа и се сваряват за 30 минути. След като се сварят, воденичките се запържват в уок тиган в сгорещено олио. Изваждат се в една паница.
Гъбите се измиват и се задушават в същото олио, като леко се посоляват. Когато са готови към тях се прибавят воденичките и се разбъркват. Поръсват се с накълцан магданоз. Още топли се сервират поръсени с малко настърган кашкавал.

Зеленчуците - картофи, ряпа, пащърнак, лук, моркови и цвекло се обелват, измиват и нарязват на кубчета, кръгчета и пръчки по желание и се подреждат в тава на един ред.
Приготвя се марината "Чермула": Зехтина и подправките се пасират и зеленчуците се поливат и овалват в сместа. Заливат се с 1 кафена чашка вода и се слагат във фурната на 220 градуса да се пекат за 40 минути. По време на печеното се разбъркват веднъж.
Овкусете с лимонов сок.
















Няма коментари: