сряда, 25 януари 2017 г.

КЕБАП ПО СЕКУЛОВСКИ

КЕБАП ПО СЕКУЛОВСКИ

 

Баба Таня е от с. Секулово, област Силистренска и е майка на моя колежка. Възхищавам се на тази възрастна жена, която за своите 70 години е много енергична и жизнена. Не се спира и сама поддържа двора си. А като повечето добруджанци, е много гостоприемна. Освен, че с любов се грижи за всяко цвете в градината си, гозбите й също са направени и поднесени с любов. Пожелавам й да е здрава и още много години да се радва на своите внуци и правнуци.
Който си обича месцето, прави кебап от свинско прясно месо, особено в зимния сезон. И у дома се хапва месо. Ала този кебап, който баба Таня ми предложи по секуловски, много ми хареса. Искам да го споделя с вас, а ако решите да го сготвите и вие, ще се убедите в специфичния му вкус.



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 кг. свинско месо от врат без кост
2 стръка праз лук
2 скилидки чесън
3 едри сушени червени пиперки
5-6 с.л. олио
1 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. червено вино
2-3 дафинови листа
2-3 щипки черен пипер
2-3 щипки чубрица
2-3 щипки сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Месото се нарязва на кубчета. Слага се в тенджера на огъня с олиото и след като изври сока му се готви около 30 минути да се позапържи. Като се позачерви, месото се изважда в една чиния.
В олиото се пуска праза и чесъна, нарязани на колелца и се запържват за около 5 минути. Месото се връща към праза. Добавят се пиперките, нарязани на парчета. Залива се с виното, в което е размито доматеното пюре. Добавят се подправките и се оставя да ври под капак, докато изври виното. Разбърква се няколко пъти, за да не залепне.
Сервира се с туршийка по желание, с прясна салата, с картофено пюре... който, каквото предпочете.







Няма коментари: