ТОРТА БЕЗ ПЕЧЕНЕ С ОРЕХОВКИ
1 блат квадратен с какао /от готовите/
18 бр бишкоти "Савоярди"
крем:
250 г краве масло
1 и 1/2 ч.ч. пудра захар
2 прахчета ванилия
3 бр. яйца
1 ч.ч. пълна със смлени орехи
150 мл прясно мляко
3 с.л. кристална захар
3 с.л. какао
1 бурбонска ванилия
сироп:
1 и 1/2 ч.ч. кристална захар
1 ч.ч. вода
2 с.л. коняк или ром
украса:
24 бр. дребни ореховки
18 бр. цели ядки от орехи
1 пакетче фъстъчен крокант /40 грама/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Крема се приготвя, като маслото се разбива с миксер с 1 ч.ч. пудра захар много добре.
Жълтъците се разделят от белтъците и се прибавят един по един към маслото с една ванилия.
Орехите се попарват със сгорещено прясно мляко. Към тях се прибавят какаото, трите лъжици захар и 1 пакетче бурбонска захар.
Оставят се да изстинат и се прибавят по малко към масления крем.
Белтъците се разбиват отделно с миксер първо да се захванат и след това се прибавя 1/2 ч.ч. пудра захар, като се слагат върху съд на водна баня и се доразбиват до твърди връхчета с една ванилия.
Белтъците се прибавят на порции към масления крем, като се разбърква добре с шпатула.
Една чаша се отделя за подмазване на тортата.
За сиропа - в малък съд на огъня се слага 1 и 1/2 ч.ч. захар и се разбърква, докато се разтопи. Оттегля се от огъня, за да не прегори. В разтопената захар се пускат орехови ядки две по две и бързо се изваждат с вилица върху парче готварска хартия. Съдът се връща на огъня и се залива с вода. Оставя се да заври и се разбърква, докато се разтопи захарта. Ароматизира се с коняк или ром.
В правоъгълна кексова форма се слага прозрачно фолио, така, че краищата да висят отстрани.
На дъното се поставя изрязано парче от квадратния блат с големината на формата.
Напръсква се със сироп и се слага от крема. Върху крема се подреждат по дължината бишкотите "Савоярди" - 9 бр. Последните 3 малко се сзрязват, за да се изравни. Сиропират се, отново се слага крем, а след това следващия ред бишкоти, пак сироп и крем. Най-отгоре се поставя следващо парче от квадратния блат, т.е. да се затвори. Сиропира се и се загръща с фолиото. Тортата се прибира в хладилника за 2-3 часа. Обръща се с купата върху поднос и фолиото се отстранява.
Отделения крем се нанася по горната част на тортата и където е нужно отстрани се изравнява.
Облепва се с фъстъчения крокант отстрани.
Украсява се с карамелени орехи и малки ореховки. Поръсва се с натрошени ореховки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар