събота, 28 януари 2017 г.

БАБИНАТА ЗИМНА ПАТЕШКА ЧОРБА С ТРИЕНИЦА

БАБИНАТА ЗИМНА ПАТЕШКА ЧОРБА С ТРИЕНИЦА

Чували ли сте за триеница? Слагали са я вместо фиде във супи. Но може да се използва и в други рецепти. Навремето бабите ни какво ли не са измисляли да направят с наличните си домашни продукти, а гозбите им… все вкусни ставаха. Дали защото съм вече бабка и аз, не знам, но днес и тази моя чорбица стана вкусна… е, дааа, ще да е от бабините ръцееее.

Днес се сетих за тази бабина чорбица с триеница.


продукти:

800 гр патешко /6-7 бр маншони/
1 стрък праз лук
1 морков
накълцано кисело зеле от сърцевината на една зелка
1 ч.ч. зелева чорба
1 кафена чашка прясно мляко
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
1 щипка смлян черен пипер
2-3 с.л. олио
10-на зърна черен пипер
3 дафинови листа
3 с.л. брашно за триеницата
сол на вкус


Патешките маншони се почистват много добре, като за по-сигурно аз ги минавам през пламъка на газовия котлон, за да се опърлят, ако има остатъци от перушинки. Слагат се в тенджерата под налягане и се заливат с вода, в която се пуска малко сол, няколко зърна черен пипер и 2-3 дафинови листа. Сваряват се за около 1 час и след като изстинат се обезкостяват.

Докато месото се вари се прави триеницата. Тя се използва вместо фиде. Нарича се триеница, тъй като името й идва от начина на правене, а той е много прост.
За да си направим триеница за чорбата е нужно да си приготвим една тава и една чиния, в която да сипем 3 пълни с.л. брашно и щипка сол. Измиваме си добре ръцете, след което потапяме мокрите си пръсти и длани в чинията с брашното и започваме да претриваме над тавата. Така отстраняваме претритото брашно от ръцете си, което пада с неправилна форма на малки фитилчета и топченца. Отново мокрим ръцете, отново ги потапяме в чинията с брашно и отново претриваме... така до края. Ще получим хубави гранули, които ще ползваме вместо фиде.


Триеницата е готова, но е добре да се пресее през сито, за да изпада ненужното брашно и най-дребните частици.


Връщаме триеницата обратно в тавичката и пъхаме във фурната на 50-60 градуса с вентилация за 15-20 минути да се изсуши.

За направата на чорбата:

В тенджера се капва съвсем малко олио и още малко мазнина от бульона, в който се е варило месото. Пуска се накълцания праз и настъргания морков да се позапържат за 4-5 минути. Добавя се 1 равна ч.л. червен пипер, разбърква се и се залива с няколко черпака от патешкия бульон. Долива се с още малко вода и като заври се прибавя накълцаното на дребно кисело зеле. Оставя се да ври 20 минути. Обезкостеното месо се връща в тенджерата, като се прибавя и триеницата, зелевата чорба и прясното мляко. Пуска се щипка черен пипер и малко чубрица и чорбата се вари още 5-6 минути.  


Няма коментари: