САМОСА С КАРТОФЕНА ПЛЪНКА
ПРОДУКТИ
ЗА ТЕСТОТО:
300 грама брашно
3 пълни супени лъжици краве масло
3 пълни супени лъжици кисело мляко
2 яйца
2 щипки сол
ЗА ПЛЪНКА:
2 сварени намачкани картофа
Бучка натрошено сирене
1 щипка сол
1 щипка червен пипер
1 щипка черен пипер
1 щипка копър
В кладенче от брашното се сипват разбитите яйца с малко сол и
другите продукти и се разбърква. Отначало става като трохи, но постепенно се замесва
хубаво гладко и меко тесто. Покрива се и се оставя да си почине за 30 минути.
През това време картофите се сваряват с люспата. Като
изстинат се обелват и се настъргват. Към тях се добавя малко натрошено сирене и
подправките.
Тестото се разточва на тънка кора. Нарязва се на квадрати
със страни около 7-8 см.
Във всяко квадратче се поставя по една чаена лъжичка от
плънката. След това се захлупват като триъгълник и с вилица се притискат по
края.
В малка касерола се загрява обилно количество олио.
Пържим пирожките Самоса за кратко, докато се зачервят,
буквално за секунти. Пускаме ги по 3-4, като внимателно ги обръщаме. Изваждат
се върху кухненска хартия да се отцедят от излишната мазнина.
Няма коментари:
Публикуване на коментар