събота, 15 юли 2017 г.

СТАРИЯТ НЕОСТАРЯВАЩ МЕДЕН СЛАДКИШ

МЕДЕН СЛАДКИШ



Този сладкиш от пожълтелите страници на овехтелия бабин тефтер може да е по стара рецепта, но е с неостаряващ вкус. Той става бързо и лесно. Дори не се ползва миксер. В него няма яйца, няма претенциозни подправки и кремове. Ала, дори и с малкото в него, има всичко онова, което може да те накара да се почувстваш доволен, а именно със своята лека и ароматна сладост.



нужни продукти:

200 мл вода
1 ч.ч. захар
100 г течен мед
1 ч.ч. рязани орехи
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
50 г ябълков мармалад
2 прахчета ванилия
1 с.л. пудра захар за поръсване

начин на приготвяне:

Водата се загрява на огъня в малък съд. Прибавят се захарта и меда и се разбърква, докато те се разтопят и водата кипне.
Добре е този сироп да се прехвърли в керамична купа. Така по-бързо ще се охлади. А, докато сиропа поизстине, ще си подготвим останалите неща.  Орехите се минават през орехорезачка на по-едричко, или се натрошават на по-дребно, за да се усещат после в блата. Квадратна тавичка с размери 22/22 см се намазнява леко с размекнато краве масло и се поръсва с малко брашно.
Пресява се брашното, заедно със содата и две прахчета ванилия.
Сега вече към охладения сироп ще прибавим орехите и пресятото брашно. Сместа се разбърква с вилица или лъжица.
Сместа се сипва в тавичката и отгоре се слага по повърхността от мармалада, който се нарязва на парченца с кафена лъжичка.


Слагаме да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15-20 минути или при проба до суха клечка. Аз пекох с вентилация.
Изпеченото сладкишче се изважда внимателно на поднос, но не се обръща. Поръсва  се през дантелена салфетка с пудра захар.
Като поизстине се нарязва на 9 или 12 по-малки квадратни или правоъгълни парчета.

Заприлича на мекичка възглавничка.










Няма коментари: