неделя, 16 юли 2017 г.

ВИЕТНАМСКА ПИТКА ИЛИ ПРОСТО КЪПАНА ПИТКА


 ВИЕТНАМСКА ПИТКА

ИЛИ ПРОСТО КЪПАНА ПИТКА





Да не си помисли някой, че съм ходила във Виетнам! И виетнамец не ми е споделял начин на месене на хляб, нито пък знам, ако аз му я изпека тази питка, как и с какво би си я хапнал по виетнамски. Защо е наречена така, нямам представа. А там, във Виетнам, сигурно си имат хората кравичка за млекце и жито за брашно,  и кокошка за яйце. Що се отнася до маята…, навярно са си правили истински квас. Виж, тук не съм се престрашила да се впусна към буркана бактерийки да си завъдя. Е, каня му се… ама, пусто, нали си е по-лесно да грабнеш от магазина кубчето с маята, пък цепнеш го на две и ето ти ги хлебчетата цели две.

От къде носи името си тази питка, не можах да намеря информация. Рецептата я видях в една стара готварска книжка, която имам. Там обаче, струва ми се има някаква грешка, защото е дадено на 500 мл мляко 250 г брашно, с което мисля, че не може да се замеси това тесто, а би се получила някаква рядка маса.
Интересното тук е втасването. А хубавото е, че не се чака толкова много да втасва няколко пъти, както, когато правим питка с разни фигури. Ами и вкусът е хубав. Получава се хлебна питка с приятен вкус и с много тънка коричка.
Аз я направих по този начин:

Продукти:

300 мл прясно мляко
550 г брашно
20 г прясна мая
1 яйце
1 ч.л сол
1 с.л. захар
3 с.л. олио
1 с.л. краве масло


Начин на приготвяне:

Прясното мляко се затопля до достигане на температурата на ръката.
Брашното се пресява с една лъжичка сол и се прави кладенче.
Маята се натрошава и се посипва с 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно и 2 с.л. прясно мляко. Разбърква се и се оставя да шупне.
Яйцето, престояло 2 часа на стайна температура се разбърква с вилица и се сипва в брашното. Прибавят се и останалите продукти и се замесва меко тесто, което да не лепне.

Тестото се поставя върху набрашнена кърпа от тензух, завързва се, като се оставя малко пространство около тестото и се пуска в кофа с вода, която трябва да е с температурата на ръката.
След 40 минути като втаса тестото, то ще се обърне и като балон ще се вдигне, като изплува на повърхността на водата.

Ето как се вижда на снимките:




Изважда се от кърпата и се премесва за кратко с малко брашно.
Питката се слага в намазнена с меко краве масло тавичка с диаметър 26 см. Аз я разположих в старата алуминиева ел. тенджера, която ползвам вместо тавичка.
Отгоре се намазва с четка с вода и се пробожда на няколко места с пръсти.






Пече се на 220 градуса за 25 минути докато се зачерви.




с хрупкава коричка отдолу

и като притиснеш

и като отпуснеш,
питката пак си възвръща формата, която първоначално си има




Няма коментари: