събота, 15 юли 2017 г.

ЛЯТНА ПИПЕРЕНА МАНДЖИЧКА

ЛЯТНА ПИПЕРЕНА МАНДЖИЧКА




6 бр едри пиперки
4 бр домати
2 бр яйца
2 щипки смлян черен пипер
5 стръка магданоз
3 стръка чубрица
4 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
50 г кашкавал


Баба ми навремето правеше през лятото често тази бърза пиперена манджичка с пресни продукти, откъснати от градината в село Срацимир. Влизаше в лехата и слагаше в престилката си няколко едри пресни пиперки и няколко домата, после набързо запалваше огън на пръстения котлон и след половин час, манджичката беше готова. Понякога слагаше и един патладжан, друг път слагаше бамя... Нямаше точни пропорции, нямаше грамажи, но пръстите си облизвахме, с комат в ръцете топъл хляб. Наричах си срацимирска лятна манджичка.

Аз я направих така:

Нарязах шест едри разноцветни пиперки, предварително измити и почистени от семките, на кръгчета и по-едри парченца. Изпържват се в широкия тиган със сгорещено олио. Четири не много едри домати се обелват и се нарязват по на шест резенчета. Може да се настържат с ренде или да се накълцат на дребно, но ще се получи по-рядък сос, а идеята е да се усещат по-едрите парченца. Пиперките се поръсват с щипка сол и щом се позачервят, към тях се прибавят резенчетата домати. Готви се докато доматите поомекнат. Поръсва се със смлян черен пипер и 1 ч.л. захар. На две места се прави като гнездо и там се чукват двете яйца. Когато отстрани започне белтъкът да побелява, се разбърква два-три пъти да се разкъсат яйцата и да станат на парцали. Към края се овкусява с още малко сол, накълцан пресен магданоз и прясна чубрица.
Вкусно е и когато е студено. А, ако се сервира още топло, може да се поднесе с натрошено сирене или настърган кашкавал.






Няма коментари: