вторник, 25 юли 2017 г.

ТОЛУМБИЧКИ

ТОЛУМБИЧКИ
или тъй наречените "тиквени дръжки"







За тестото:

500 мл вода
50 г краве масло
5 с.л. захар
1 щ сол
300 г брашно
5 яйца

сироп:

500 мл вода
400 г захар
2 ванилии
1/2 лимон

олио за пържене


Най-напред се прави сиропа и се оставя да се охлади, а през това време забъркваме тестото.
Сиропа се прави като водата се завира със захарта и се вари 5 минути. Изключва се и се прибавят две прахчета ванилия. В сиропа се изстисква и сока на половин лимон.

За тестото водата се загрява в тенджера на огъня, заедно със захарта, щипка сол и маслото, докато се разтопят. Щом кипне, брашното се сипва наведнъж и се бърка, докато се сгъсти и се получи тесто, което ще започне да се отлепва от стената на съда. Отдръпва се от огъня и се оставя да се поохлади. Едно по едно се прибавят яйцата и след всяко постоянно се бърка, до уеднаквяване на сместа.
В дълбока касерола се сипва обилно олио - два пръста.
Сместа за толумбичките се сипва в пош с широк назъбен накрайник и се шприцоват директно в олиото. Ако имате помощник /трета ръка/ ще е добре, защото, когато вие натискате с шприца, помощникът може да отрязва с нож всяка толумбичка с дължина 7-8 см. Така става и по-бързо. Изпържват се до златисто и се изваждат с решетъчна лъжица. Горещите толумбички веднага се пускат в тенджерката със сиропа за една минута. През това време в олиото се пускат следващите 5-6 бр. толумбички да се пържат.
Сиропираните се изваждат с решетъчна лъжица и се подреждат в паница.
Най-накрая с останалия сироп се заливат тиквените дръжки.  













Няма коментари: