/телешко месо с ориз по арабски/
400 грама крехко телешко месо
1 глава лук
1 патладжан
3 средно големи картофа
1 ч.ч. дългозърнест ориз
1 голяма пръчка от стрък целина
олио, 2 дафинови листа, сол, 10-на зърна черен пипер, 1 кубче зеленчуков бульон
Месото се нарязва на дребни кубчета и се сварява в подсолена вода заедно с дафиновия лист, резенчета от целина и цели зърна черен пипер.
Патладжана се обелва, нарязва се на кръгчета и се посолява. Оставят се за 15 мин., за да се отдели горчивият сок.
Обелват се картофите и се нарязват на кръгчета.
Картофите и патладжаните се изпържват в олио до златисто и се отделят в отделни паници.
В тенджера, не много дълбока и не много голяма /с диаметър около 24 см/ се слага на кръст две ленти готварска хартия, като предпазна мярка, за да не залепне ястието, намазнява се с краве масло и на дъното се подреждат най-напред кръгчета от лука. После на редове се слагат месото, картофите, патладжаните и измития ориз.
Леко се се посолява между редовете със сол и със стрито зеленчуково бульонче. Покрива с прецеден бульон, в който се е варило телешкото месо, толкова, че да има един пръст над ориза. Щом заври, огънят се намалява и се оставя да къкри, докато се свари ориза /аз ползвах бланширан ориз, затова варих 20 минути/. Готовото ястие се оставя захлупено под капак за 15 мин. и тогава се обръща внимателно върху голяма чиния.
Поднася се със зеленчуци и с кисело мляко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар