четвъртък, 30 юни 2016 г.

ПАТАТНИК

ПАТАТНИК





4-5 бр. картофи
1 глава лук
2 яйца
1 с.л. галета
2-3 щипки сол
2-3 щипки червен пипер
2-3 щипки черен пипер
малко риган и джоджен

50 мл. олио - за пържене

за гарниране - кисело мляко и настъргано краве сирене, по желание в киселото мляко може да се пресова една скилидка чесън

Картофите се обелват, измиват и се настъргват на едрото ренде. Слагат се в гевгир, премиват се и след това се изцеждат, като се изстискват добре с ръце.
Изцедените картофи се прехвърлят в купа и към тях се прибавят подправките, чукват се двете яйца и се разбърква добре.
Малък тиган /моят е с диаметър 20 см/ с незалепващо покритие се загрява на котлона с олиото. С лъжица се разстила картофената смес в тигана и се притиска добре, като се заглажда. Започва веднага да се запича отстрани.
Пече се на слаб огън под капак. Когато по края започне да се зачервява добре, с помощта на една голяма плоска чиния, пататника внимателно се преплъзва в нея, или пък се обръща в нея. След това с помощта на друга чиния отново се връща в тигана, като се обръща, така, че да може да се изпече и от другата страна. Трябва да се внимава да не се счупи и да не се развали формата.
Пече се от всяка страна по 7-8 минути. Ако се поприпече, това не бива да ни притеснява, важното е да не остане вътре суров.
Ако го извадите от тигана и ви се стори недопечен, пататника може да се върне отново в тигана и да се допече още малко.
Не бива да се изважда от тигана с помощта на щпатула, вилица или лъжица, така ще рискуваме да го разчупим.
Най-добрият начин да се извади нацяло пататника е, като отново захлупим тигана с подходящата чиния и бързо го обърнем в нея.





Пататничето е готово!
И топло е вкусно, а и студено си го бива. И всякаква салатка му отива. Еднакво върви с червени домати и със зелени салати. Въпрос на вкус!


Няма коментари: