ТОРТА "ЕГИПЕТ"
Тази торта от къде идва с името си, не знам, но я срещах на много места в нета, будеше любопитството ми и най-накрая реших да я направя и аз.
Рецептата ползвах от тук: с малко промени от мен:
Рецептата ползвах от тук: с малко промени от мен:
ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:
10 белтъка със стайна температура
10 с.л. кристална захар
200 гр смлени орехи (лешници, бадеми)
2 с.л. брашно
ПРОДУКТИ ЗА ЖЪЛТИЯ КРЕМ:
500 мл прясно мляко
10 жълтъка
10 с.л. захар
8 с.л. брашно
3 прахчета ванилия
250 гр краве масло със стайна температура
ПРОДУКТИ ЗА СМЕТАНОВИЯ КРЕМ:
250 мл. течна сладкарска сметана
250 гр маскарпоне
6 с.л. пудра захар
ПРОДУКТИ ЗА КРОКАНТА /за белия крем/:
150 - 200 гр захар
100 - 150 гр начупени изпечени орехи (лешници или бадеми)
ЗА УКРАСА:
150 – 200 гр захар; 15 мл. студена вода и 2-3 кафени лъжички
лимонов сок и малки сърчица от сушени ленти от папая. Сърчицата изрязах на ръка.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Белтъците се разбиват на пяна, добавя се захарта и
продължаваме да разбиваме, докато се получи пухкав сняг. Постепенно се прибавя
пресятото брашно и смлените ядки, като разбъркваме внимателно, за да не спадне
сместа. /Аз сложих 300 грама смлени орехи/. По-добре е да се прави сместа
поотделно за всеки блат. Но аз направих сместа наведнъж и разпределих на три
части за три блата.
В тавичка с диаметър 26 см. се постила хартия за печене на
дъното, така, че ринга да стъпи върху хартия, а като се закопчее ринга,
хартията се вижда извън тавичката по периферията на дъното. Пече се в загрята
на 170 С фурна около 20-25 минути. Така изпичаме трите блата. Всеки блат
изваждаме, заедно с хартията и го оставяме така върху хартията да изстива. След
това много лесно се отлепва.
ЗА ЖЪЛТИЯ КРЕМ:
Жълтъците се разбиват със захарта с миксера. Прибавя се брашното
и част от млякото (около 150-200 мл). Разбива се до гладкост.
Останалото мляко се слага в тенджерка на котлона да кипне. Горещото
мляко на тънка струйка прибавяме към жълтъчната смес при непрекъснато бъркане. Сместа
се връща обратно в тенджерката и се сварява на гъст крем. Ароматизира се с
ванилията, покрива се със стреч фолио, за да да не хване коричка отгоре и се
оставя да се охлади напълно. Готовият крем трябва да е много гъст.
Отделно се разбива мекото краве масло, докато побелее.
Прибавя се към маслото по малко от студения жълт крем и се разбива още, докато
получим еднородна и пухкава маса. Оставя се в хладилника, докато приготвим
кроканта и другия крем.
ЗА КРОКАНТА:
Върху хартия за печене разпределяме предвидените за кроканта
скълцани ядки. Разтопяваме на огъня в малък съд захарта, като бъркаме
непрекъснато да не прегори.
Карамела се излива на тънък слой върху приготвената, поръсена с ядки хартия и след като се охлади напълно, го натрошаваме, като минавате напред-назад с точилката върху него. За да не лепне по точилката, върху карамелените ядки, сложих още един лист от хартията. Не се наситнява прекалено много, защото няма да се усеща после в крема.
Карамела се излива на тънък слой върху приготвената, поръсена с ядки хартия и след като се охлади напълно, го натрошаваме, като минавате напред-назад с точилката върху него. За да не лепне по точилката, върху карамелените ядки, сложих още един лист от хартията. Не се наситнява прекалено много, защото няма да се усеща после в крема.
ЗА СМЕТАНОВИЯ КРЕМ: разбиваме течната сметана с пудрата
захар захар до сгъстяване. Прибавяме крема маскарпоне, натрошения крокант и
разбъркваме внимателно с лопатка.
СГЛОБЯВАНЕ:
Слагаме единия блат върху поднос за торта и намазваме с жълт
крем, а върху него разстиламе от сметановия крем. Повтаряме това и със
следващите два блата, като измазваме цялата торта с тънък слой жълт крем, а завършваме
със сметанов крем най-отгоре.
ОСТАВЕТЕ Я ДА ПРЕНОЩУВА В ХЛАДИЛНИКА.
ЗА УКРАСАТА НА ДРУГИЯ ДЕН: Отделно се прави, като захарта се
сипва в съд, заедно с 10 мл вода и 2 кафени лъжички лимонов сок и се загрява на
огъня, докато захарта се карамелизира, но да остане кехлибарено светла. От този
карамел с лъжица върху хартия за печене, изливах на тънка струйка безразборни
фигури. Облепих цялата торта с карамелени фигурки.
От сушените ленти папая, изрязах малки сърчица. Боднах в
сърчицата по 1/2 клечка за зъби и ги закрепих върху тортата. Около всяка двойка
сърчица, изправих карамелени „пирамиди”.
ЗА ЕДНА ПРЕКРАСНА ВЕЧЕР!
Няма коментари:
Публикуване на коментар