събота, 7 януари 2017 г.

КЕЙК БАТЕНБЕРГ И КЕЙК ПОПС

КЕЙК БАТЕНБЕРГ
и
КЕЙК ПОПС






ПРОДУКТИ

ЗА ТЕСТОТО:
150 грама краве масло
180 грама кристална захар
3 яйца
3 с.л. кисело мляко
1 кафена лъжичка бакпулвер
160 грама брашно
2 ванилии
1 ч.л. портокалови стърготини на д-р Йоткер
1 с.л. прясно мляко, в която е разтворена червена сладкарска боя /на върха на ножа/

ЗА КРЕМА:
3 с.л. млечен крем натурален за мазане
3 с.л. сладко от смокини
1 кафена чаша смлени орехи



ЗА БАДЕМОВИЯ МАРЦИПАН:
180 грама фино бадемово брашно
100 грама пудра захар
1 белтък
1 ванилия



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
За тестото:
- маслото и захарта се разбиват много добре с миксер
- добавят се едно след друго яйцата
- в киселото мляко се разтваря бакпулвера и се прибавя в купата, както и ванилията и портокаловите стърготини
- накрая се прибавя пресятото брашно
- получената смес се разделя на две, като едната се оцветява с червена сладкарска боичка
- всяка кейкова смес се сипва в отделна кексова форма, предварително намазана с краве масло и застлана с хартия за печене
- фурната се загрява на 180 градуса
- двата блата се изпичат за 20-25 минути /при проба с клечка, трябва да излезе суха/
Изпечените блатове се оставят да изстинат, после се изваждат от формите да се охладят напълно.
Всеки блат се срязва през средата по дължина, а получените ленти също се изравняват отстрани. Трябва да се получат 4 еднакви по големина ленти.

За крема:
- в купичка се сипват 3 с.л. от натуралния млечен крем и се разбърква с лъжица, тъй като е гъст, за да не стои на бучки
- прибавят се 3 с.л. сладко от смокини
- прибавят се и орехите

Кейка се сглобява, като върху готварска хартия или стреч фолио се слагат две ленти от изпечения блат - една розова и една жълта.
Намазват се с крем, като се стремим и между лентите да влезе от крема.
Отгоре се поставят следващите две ленти, като върху розовата се слага жълта, а върху жълтата се поставя розова.
Завива се с хартията, като се пристяга и се оставя за известно време да поеме крема /около час/.

За бадемовия марципан:
В купичка се размесват много добре белтъка, пудрата захар, предварително пресята и бадемовото брашно с ванилията.
Разбърква се много добре с лъжица и когато стане гъста маса, се омесва на ръце до гладко тесто.

Върху хартия за печене марципана се разточва с точилка на тънък лист 3 мм.
Кейка се намазва с четка от всички страни с малко конфитюр на много тънът пласт и се поставя върху разточения марципан.
Внимателно се обвива, а излишния марципан се изрязва с нож.
С дървен шиш отвън се правят шарки като каре.






Украсих с клонка - зелената част е от бадемовия марципан, от който малка част оцветих с прашинки сладкарска боя.
Цветенцата са от купен захарен фондан.



По марципана и по цветенцата прокарах суха четка със седефена сладкарска боичка на прах.







От отстранетото тесто направих кейк попс или кексови бонбони, който, както иска да ги приеме.
Смлях с орехорезачката тестото и размесих с бучка меко краве масло.
Оформих малки топчета като бонбони, а тях потопих в разтопен на водна бяна тъмен шоколад.
Поръсих със златисти малки захарни перлички.
Публикуване на коментар