неделя, 12 юни 2016 г.

СРЪБСКА ТОРТА КУПОЛ "ВЕСНА"

СРЪБСКА ТОРТА КУПОЛ "ВЕСНА"





Тази торта е по рецепта на една дама от Сърбия и си нямаше заглавие, нямаше и украса. Не се чудих много как да я нарека, за това й дадох име като нейното - Весна. А украсата ми хрумна на момента - семпла, без допълнителни продукти, а само дантелена мрежа от белия крем и тъй като сме в сезона на малините, за цвят, завърших купола с шепа малини.
Всъщност това е една много лесна, лека и приятна на вкус домашна торта, а всеки, който не разполага с много свободно време, ще бъде удовлетворен от крайния резултат, защото не се изискват много продукти, много старание и най-вече много време.

Желая ви време за наслада!

ПРОДУКТИ

БЛАТ:
5 яйца
5 с.л. захар /пълни/
5 с.л. брашно /пълни/
2 с.л. какао /пълни/
1/2 бакпулвер
1 пакетче ванилова захар

СИРОП:
250 мл. вода
5 с.л. захар
1 лъжица коняк

КРЕМ:
1 л. прясно мляко /без 50 мл - ще се ползва за заливка/
10 с.л. брашно = 150 грама
8 с.л. захар = 75 грама
125 грама краве масло
100 грама маргарин "Калиакра"
5 с.л. пудра захар
2 ванилии

ГЛАЗУРА:
1 черен шоколад = 100 грама
50 мл. прясно мляко

украсата е по желание
в случая - малини


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

НА БЛАТА: Яйцата се разбиват със захарта. Прибавя се пресятото брашно с бакпулвера. След това какаото и ванилията.
Сместа се сипва в тавичка за торта /ринг - 26 см/ на дъното с хартия за готвене. Изпича се един блат. Пече се на 180 градуса до суха клечка и се оставя да изстине.

НА СИРОПА: Водата се завира със захарта и се разбърква, докато се разтопи. По желание се слага някаква есенция или коняк.
От сиропа се отделят 5-6 лъжици, в който се разтваря 1 каф.лъж. желатин за малините.

БЛАТА СЕ СИРОПИРА С ГОРЕЩИЯ СИРОП.

НА КРЕМА: В тенджера с незалепващо покритие се слага на огъня 500 мл. мляко да се сгорещи. В млякото се сипва смес от предварително разтворени 10 с.л брашно и 8 с.л. захар в 3 кафени чаши прясно мляко студено /или останалото количество от млякото, от което е отделено малко за глазурата/. Бърка се непрекъснато, докато се сгъсти. Става много гъст крем, повдига се с лопатката. Оставя се добре да изстине, защото може после да се пресече. Разбива се маслото и маргарина с пудрата захар с миксер, ароматизира се с ванилия и по малко се сипва от млечния крем, като се бие на ниска степет, докато се уеднакви.

От крема се отделя малко за украса.

Крема се слага върху блата. Прави се като купол, издаден нагоре, като с лъжица се изтегля към средата. Заглажда се добре с мокър нож.

НА ГЛАЗУРАТА: Шоколада се начупва на парченца и се разтопява в малък съд на водна баня с малко прясно мляко, до гладкост.
Тортата се залива отгоре с шоколадовата глазура.

Когато глазурата вече леко се е стегнала, отгоре се шприцова на тънка струйка някаква шарка за украса като дантелена мрежа с отделения млечно-маслен крем.
В средата се нареждат окъпаните малини в сладкия желатинов сироп.









Няма коментари: