вторник, 7 юни 2016 г.

ШЕКЕРПАРЕ

ШЕКЕРПАРЕ
/сиропиран сладкиш от турската кухня/




За първи път го правя този сладкиш по рецепта от нета и не знаех какво да очаквам. Визията не е перфектна, но сладкишчето си струва, защото се прави бързо, не са нужни много продукти, а всъщност е с много приятен и лек маслен вкус. Следващият път, ще ги подредя на по-голямо разстояние едно от друго, защото сладките ми се обезформиха.

Продукти:

125 г краве масло със стайна температура
1 ч.ч. пудра захар /с вместимост 220 мл/
2 яйца, на които единият жълтък е отделен за намазване
1 кафена чашка пшеничен грис
1 ванилия
1 бакпулвер
2 ч.ч. брашно
ядки /орехи, бадеми/

сироп:
3 ч.ч. кристална захар
3 ч.ч. вода
1 ванилия
1 с.л. лимонови стърготини

Първо се сварява сиропа и се оставя да се охлади, докато се приготви сладкиша. Когато е охладен, сиропа се ароматизира.
Маслото, заедно с пудрата захар се разбива с миксера. Добавят се яйцата, а след малко и гриса с ванилията. Постепенно се сипва пресятото брашно с бакпулвера и се омесва меко тесто /по-скоро се събира в тесто, не е необходимо месене/.
Ръцете се потапят в брашно, с пръсти се взема от тестото и се правят топчета с големината на орех. Подреждат се в тава, предварително намазана с краве масло.
Топчетата се намазват с разбития жълтък и върху всяко се бодва орехова или бадемова ядка.
Пекат се на 180 градуса в предварително загрята фурна до зачервяване.
Сладкиша се залива с охладения сироп.






Публикуване на коментар