вторник, 26 април 2016 г.

ВИНЕН КЕБАП С ПЮРЕ ОТ КАРТОФИ И ГРАХ

ВИНЕН КЕБАП С ПЮРЕ ОТ КАРТОФИ И ГРАХ





1 200 г свинско месо с кост от плешка
500-600 мл бульон
4-5 с.л. олио
150 мл вино
2 глави големи кромид лук
1 морков
2 с.л. доматено пюре
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
2-3 дафинови листа
сол, целина, магданоз, черен пипер

За пюрето:
4-5 едри картофа
1 с.л. олио
1 ч.ч. сварен грах от консерва
1 кубче пилешко бульонче
1-2 щипки сол
2 с.л. краве масло
50 мл прясно мляко

Обезкостих месото, нарязах на едри късчета, залях с вода с малко сол и заедно с кокала сварих в тендежерата под налягане за 30 минути.
Прехвърлих месото в плитка тенджера и залях с олиото. Запържих под капак, докато се позачерви месото, като по някое време добавих нарязан на полумесеци лука и морковите, нарязани по диагонал на кръгове. Пуснах и кубчета от корен на целина. Като поомекна леко лука, поръсих с брашно, червен пипер и доматеното пюре, разбърках и залях с бульона, в който се е варило месото с кокала. Прибавих и виното, като пуснах дафиновия лист и няколко зърна черен пипер, захлупих и оставих да ври на тих огън около 20-на минути. Накрая поръсих с няколко стръка накълцан магданоз.


За пюрето: Обелих картофите, нарязах ги на едри кубчета, залях с вода, да се покрият, ръснах 1 лъжица олио и сложих да се варят на огъня. Като завря водата стрих едно кубче пилешко бульонче.
Горещите картофи отцедих от водата и заедно с граха, кравето масло и прясното мляко пасирах на пюре.  
Сервирах винен кебап с пюре.

Публикуване на коментар