Продукти:
за тестото:
600 г бяло брашно
250 мл прясно мляко топло
1/2 кубче мая
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
3 с.л. зехтин
За пълнеж:
1 яйце + 1 белтък
100 грама краве сирене
50 грама извара
Яйцето и белтъка се разбиват с вилица с щипка сол. Прибавят се сиренето и изварата и се размачква добре.
50 грама краве масло
За намазване:
1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко
2 с.л. галета
кубче краве масло
Брашното пресях два пъти. Направих кладенче и сипах предварително шупналата мая в прясното мляко. Добавих останалите продукти и замесих меко тесто. Тестото се слага в намаслена купа, покрива се с фолио и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Готовото тесто разделих на две части. Върху набрашнен плот разточих от всяка част от тестото кора с дебелина 5-6 см.
Всяка кора се наръсва с малки кубчета от размекнатото краве масло. Слага се от плънката, разпределена по равно за двете кори, а след това всяка се завива на руло. Нарязах по на 8 пънчета всяко руло. Пънчетата наредих на разстояние едно от друго /безразборно/ в тавичка с диаметър 30 см., намазана с краве масло.
Покрих с фолио и отново оставих да втасат /да утроят обема си/.
Готовите милинки намазах с разбития жълтък + лъжица прясно мляко.
Върху всяка милинка резнах по тънка люспица студено краве масло. Поръсих с галета и сложих да се пече на 180 градуса до зачервяване.
Още горещи ги намазах с краве масло, прокарвайки кубчето масло по коричката на всяка милинка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар