неделя, 28 февруари 2016 г.

КЪПАНА БАНИЦА

КЪПАНА БАНИЦА




За тестото:
400-500 грама бяло брашно
5 яйца
1-2 щипки сол
1 с.л. оцет

За плънката:
125 грама разтопено краве масло
300 грама краве сирене

Приготвяне:
В кладенче от брашното се слагат яйцата, солта и оцета и се омесва меко тесто. Става лепкаво.
Разделя се на 7 еднакви части, от които се оформят топчета. Работи се с брашно. Топчетата се оставят да си починат 30 минути.
Разточват се тънки кори, с дебелина 2 мм. Аз ги разточвах една след друга.
Дъното на тавичка /с диаметър 30 см/ се намазва добре с 3-4 с.л. от разтопеното масло. Полага се първата кора, като края се завива нагоре по периферията на тавата, като бордюр. Напръсква се с разтопено масло и се поръсва с натрошено сирене.
/Трябва да си разпределим долу-горе сиренето и маслото, за да стигне до края/.
Приготвяме си отделно други две тави. Едната слагаме на огъня с вода /около 1 литър/ да заври, към която прибавяме щипка сол. Другата тава слагаме в близост, пълна със студена вода /около 1 литър/.
Започваме да разточваме една по една корите, като се стараем да са с размера на тавата, в която ще печем, а може и малко по-големи, тъй като леко се свиват. Работим постоянно с брашно, защото има опасност да залепнат по точилката и да се накъсат. След като сме разточили кората, внимателно с точилката я пренасяме в тавата с врящата вода да се окъпе и я оставяме да поври 10-15 секунди. После пак внимателно я прехвърляме в тавата със студената вода да се охлади. С две ръце подхващаме кората отдолу и я поставяме върху първата суха кора в тавата за баница. Някъде из сайтове с рецепта за къпана баница, срещнах вариант, корите да се срязват на четири и така да се къпят. Може би е с цел точно заради това да не се скъсат листите. Но аз ги пренасях, както са си цели корите.
Изхвърляме студената вода и я подменяме с нова студена. През две кори, същото направих и с горещата вода. Аз така направих, тъй като прецених, че корите си пускат от брашното, от което водата става лепкава. А и като ще е "къпана" баницата, то нека да си е добре изкъпана.
След това продължаваме със следващата кора, като отново повтаряме действията си - точим, къпем в гореща вода, охлаждаме, редим лист върху лист, ръсим със сирене и масло, а накрая се полага последната кора, която не се потапя във вода. Нея я разточваме малко по-широка и леко подгъваме покрая навътре. Отгоре напръскваме с последните 2 с.л. разтопено масло.
Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса 10-на минути. След това температурата се увеличава на 200 градуса и се пече още 15-20 минути.
Баницата не се поръсва с вода.
Аз я покрих с лист хартия, а отгоре я завих с кърпа.
Стана сочна, мека, уханна и вкусна!












2 коментара:

Unknown каза...

Браво!

Анонимен каза...

Тази баница се нарича МАКАРИНА и се приготвя в северна БЪЛГАРИЯ :)