неделя, 9 февруари 2020 г.

ДОМАШНИ ПАСТИЧКИ

 ДОМАШНИ ПАСТИЧКИ СЪС ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА

Неделно и сладко настроение
Неделно и бяло, заснежени улици…
почти безлюдно, затова и тихо е,
промъкват се в прозореца искрици
с изгряващото слънце, ала зимно е…
И тъй блажено, мързеливо някак,
и сгушено, сатенено, в постелята…
стрелките тичат, но часът те чака,
намигайки в безвремието на неделята.
Стъпки в заледеното навън скриптят,
клони тежки под купола бял на брезите,
шептейки се спускат къделки от сняг...,

не бързам, до мене играят врабците. 





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

за блата:

4 яйца
150 грама кристална захар
100 грама брашно
2 с.л. какао
2 прахчета ванилия

за крема:

400 грама заквасена сметана
200 грама краве масло
150 грама пудра захар
2 прахчета ванилия

за сиропа:

150 мл вода
3 ч.л. захар
2 ч.л. нес кафе гранули

за украса:

60 грама тъмен шоколад

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Яйцата се разбиват с миксера заедно с кристалната захар и ванилията до побеляване.
Към тях се прибавя брашното, което предварително е пресято заедно с какаото. Доразбива се на по-ниски обороти да се уеднакви сместа.
В голямата квадратна тава от фурната се застила готварска хартия.
Сместа се сипва в тавата и се слага да се пече в предварително загряла фурна на 170 градуса за 12 минути /аз ползвам при печенето вентилация/.
Изпеченият блат се оставя да се охлади.





През това време се приготвя крема:

Маслото, постояло на стайна температура се разбива с миксера, заедно с пудрата захар и ванилията до побеляване.
Заквасената сметана се разбърква в купа, за да не стои на буци.
Към маслото се прибавя на порции по една лъжица от сметаната и се доразбива на ниски обороти до получаване на хубав крем.

Прави се сироп от водата, която се загрява на котлона, заедно с 3 пълни чаени лъжици захар. Като се разтопи захарта се оттегля от огъня и се прибавят 2 лъжици нес кафе на гранули. Разбърква се да се разтвори.

ПРИГОТВЯНЕ НА ПАСТИЧКИТЕ:

Изпеченият блат се обръща и хартията се отстранява внимателно. Блата се разрязва на три еднакво широки ленти /при мен - по 11 см/, така ще се получат три дълги платки.
Ползвах хартията от печенето, която прегънах на две, така че да подредя пастичките върху чистата й част.
Първата лента се поставя върху хартията и се сиропира с няколко лъжици сироп, като се преценява така, че той да бъде разпределен за трите платки.
Върху сиропирания блат се нанася крем. Крема също трябва да преценим така, че да бъде по равно нанесен.
Редуват се блат, сироп, крем, блат сироп и крем и се поставя последния блат.


Получава се правоъгълник като тясна и дълга торта. Срязва се по дължината на две, а по ширината на 12 части, преди да се нанесе последния крем.
Нанася се последния крем и се заглажда.
Всяка пастичка внимателно се отделя от хартията. Подреждат се на разстояние на поднос.

На водна баня се разтопява тъмния шоколад.
Той се поставя в малка фунийка, която си приготвяме от готварска хартия. Малка част от връхчето се изрязва и с топлия шоколад може да се направи някаква лесна украса върху пастичките.










2 коментара:

Unknown каза...

каква е украсата, много е ефектна? плод ли е?

Даниела Русева каза...

Благодаря за отзива! Плодчето е физалис.