понеделник, 24 февруари 2020 г.

ТОРТА НА ДВА ЕТАЖА С РОЗИ

ТОРТА НА ДВА ЕТАЖА С РОЗИ








НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 

ЗА БЛАТОВЕТЕ ЗА ГОЛЯМАТА ТОРТА = 26 см:
10 яйца
250 грама захар
200 грама брашно
3 прахчета ванилия
1 с.л. какао

ЗА БЛАТОВЕТЕ ЗА МАЛКАТА ТОРТА = 18 см:
6 яйца
150 грама захар
120 грама брашно
1 прахче ванилия
1 ч.л. какао

ЗА МЛЕЧНО-МАСЛЕНИЯ КРЕМ:
600 мл прясно мляко
6 с.л. /пълни/ брашно
200 грама краве масло
160 грама пудра захар
2 прахчета ванилия
2 банана

ЗА ШОКОЛАДОВИЯ МУС:
100 грама черен шоколад
100 грама млечен шоколад
250 грама сладкарска сметана
3 жълтъка
3 белтъка

ЗА КРЕМА ЗА ИЗМАЗВАНЕ:
600 грама крем "Филаделфия"
200 грама краве масло
200 грама пудра захар
1 прахче ванилия

ЗА СИРОПИРАНЕ:
150 мл вода
3 с.л. захар
5-6 капки ромова есенция

ЗА УКРАСА:
150 грама захарен фондан
200 грама бял шоколад

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

НА БЛАТОВЕТЕ:

Първо се разбива сместа за по-големите блатове, отделно ще се разбие сместа за по-малките.
Разбиват се 10-те яйца заедно с 250 грама захар. Бие се с миксера до побеляване на сместа. Прибавят се ванилията и пресятото брашно, като се доразбива на ниски обороти до гладка смес.
Сместа се разпределя така, че да може да се изпече на 6 отделни платки.
Ползвах 2 тавички за торта с падащо дъно, еднакви по големина, застлани с хартия за печене по дъното, леко намазани с олио. Докато се пече първия блат, се приготвя втората тавичка. Редуват се, като блата в първата тавичка като се изпече, тавичката се освобождава и се зарежда с нова хартия и нова смес за следващия блат.
Изпекох 4 бели блата. Към останалата смес добавих какаото и от кафявата смес изпекох два кафяви блата.
Всеки блат се пече на 180 градуса за около 12 минути. Охлаждат се и хартията се отлепва.

За малките блатове:

По същия начин се разбиват 6-те яйца със захарта за пандишпаново тесто, бие се побеляване. Прибавя се пресято брашно и ванилия. Изпичат се 4 бели и 2 кафяви блата в малка тортена тавичка с диаметър 18 см. Отново се подменя всеки път нова хартия за печене в тавичката на дъното.
Изпичат се за около 8 минути всеки блат.

НА МЛЕЧНО-МАСЛЕНИЯ КРЕМ:
Брашното се пресява и се размесва много добре да няма бучки с половината прясно мляко, което се добавя постепенно. Добавя се и ванилията. Другото мляко се загрява и се оттегля от огъня. С него се залива разтвореното брашно. Връща се отново на огъня и се сварява до сгъстяване на крема при непрекъснато бъркане. Оставя се да се охлади, като се покрива с фолио, а от време на време се разбърква, за да не хване коричка.
Маслото, постояло на стайна температура, се разбива с пудрата захар до побеляване.
Към маслото се прибавя лъжица по лъжица на етапи от изстиналия млечен крем.

НА ШОКОЛАДОВИЯ МУС:
Сметаната се загрява на огъня в джезве, но да не кипва.
Шоколадите се начупват в купа на малки кубчета и се заливат с горещата сметана. Оставя се така за 2-3 минути, за да се разтопи шоколада. Разбърква се да се хомогенизира добре. Покрива се и се оставя на стайна температура да се охлади, като от време на време се разбърква, да не хване коричка.
Жълтъците се разбиват на водна баня с миксера до побеляване. Те се поставят в съд, дъното на който се потапя в тенджера с вода, която да ври на огъня. Трябва да се внимава да не се сготвят.
Още топли, жълтъците се добавят към изстиналия шоколадов крем. Крема се покрива с фолио и се прибира в хладилника за 1 час.
Сега се разбиват белтъците отново на водна баня с миксера, по начина, както жълтъците. Добавят се на порции - лъжица по лъжица към шоколадовия крем, който леко се е втвърдил, но след това омеква. Разбърква се с шпатула, а не с миксера. Ще се получи пухкав крем. Отново се покрива и отново се прибира в хладилника за 30 минути.

НА БЕЛИЯ КРЕМ ЗА ИЗМАЗВАНЕ:
/ПРАВИ СЕ НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН ПРЕДИ ДА СЕ ИЗМАЖЕ С НЕГО ТОРТАТА/
Маслото се разбива с пудрата захар до побеляване. Добавя се ванилията и крема "Филаделфия" на порции.

НА СИРОПА:
Водата се загрява заедно със захарта докато се разтопи. Ароматизира се с малко ромова есенция, а може и с малко алкохол.

СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:

Четох из интернет ивформация за начина на построяване на торта на етажи. Забелязах, че в повечето случаи всяка торта за конкретния етаж - първи, втори или трети, се сглобява поотделно върху отделни картони /подложки/. Забиват се дървени шишчета, поставени в коктейлни сламки, в голямата торта на няколко места, като се изрязват според височината на тортата. Малката торта се поставя на отделен картон, който се поставя върху шишовете и т.н.

Аз реших да рискувам и да поставя малката торта директно върху по-голямата. Тук действително допуснах грешка. Може би е по-добре наистина да се поставят шишове като подпорки, още повече, че аз сиропирах леко блатовете, което ги направи по-меки и податливи. За това леко хлътна в средата по-голямата торта. Мисля, че при по-твърди блатове, това няма да е проблем и ако се ползва по-твърд крем между блатовете.

Та, тортата се сглобява по стандартния начин - блат, крем, блат и крем...
В случая аз редувах бял блат, млечен крем, като по средата има два кафяви блата, между тях два пъти разпределен шоколадов мус и пак бял блат и бял крем. Върху белия крем поставих нарязани на тънко резенчета банан. От шоколадовия мус, отделих, за да има за два пъти и за по-малката тортичка.

Цялата торта се измазва отстрани с крема, който е изтекъл странично, нищо, че се размеси - бяло и кафяво. Тортата се прибира в хладилника за една нощ.
На следващия ден се приготвя белия крем за измазване и с него се покрива цялата торта, като се заглажда добре с шпакла.

Тортата може да се украси по начин, който всеки си реши.

Тук е залята с разтопен бял шоколад и украсена с рози от захарно тесто. Розите ги направих два дни преди да направя тортата, за да могат да поизсъхнат.
Направих и листенца от бял шоколад. Те се приготвят като няколко кубчета /40 грама/ се разтопяват на водна баня. От шоколада с четка се рисуват листенца върху парче готварска хартия. Оставят се така на стайна температура една нощ да изсъхнат много добре и да се втвърдят. След като изсъхнат може да се украсят със суха сладкарска боя с четка за рисуване. Ползвах златиста боя на прах.
От златистата боя прокарах с четка и по розовите цветове.






Тук ще се опитам с думи да обясня как правя розите.

От захарното тесто /готов розов фондан/ вземам топче и правя фитил с ръце.
Нарязвам фитила на 6-7, 8-9 /различно/ на отделни топчета с големина на грахови и бобени зърна. Това зависи колко големи искаме да бъдат розите. Аз исках да са по-малки и нежни. Образно казано - имат големина на пинг-понг топче.
Ползвам две парчета, изрязани от стреч фолио. Подреждам на разстояние топчетата розов фондан като бобени зърна, без да ги заглаждам, върху единия лист найлонов стреч. Покривам ги с другото парче найлон. С долната овална страна на супена лъжица натискам върху фолиото върху всяко топче поотделно, като го разтеглям по този начин и то се изтънява много лесно. Получават се тънки елипсовидни листенца за розата.
Отлепва се всяко листенце от фолиото и се оформя роза с ръце. Първото листенце се завива като рулце за център. Около него се прикрепва всяко следващо листенце, като се притиска в основата, за да залепне. Краищата може леко да се подгънат, за да стане по-отворена розата.
С ножа долната страна на розата, ако е по-дълга може леко да се подреже.
Не знам дали ще съм ясна с тези обяснения. Аз не съм ходила на сладкарски курсове. Всичко правя по някаква си моя преценка и логика. А и нямам нужните инструменти за правене на цветя.
Пожелавам на всички успех и много ентусиазъм в творчеството при изработване на торта! А те, тортите, могат да бъдат толкова разнообразни и толкова индивидуални, според виждането и усещането за визия. Предайте й вид на вашата торта такъв, който да носи настроение!

1 коментар:

camdandusler каза...

Looks delicious and amazing 😊 thanks for your sharing 😊