събота, 15 февруари 2020 г.

КЮНЕФЕ

КЮНЕФЕ






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

200 грама кадаиф
250 грама моцарела
70 грама краве масло
1 чаша вода = 250 мл
1 чаша захар
2 прахчета ванилия
сока на 1/2 лимон
микс от сурови ядки за гарниране

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Приготвих 5 квадратни купички за еднократна употреба от алуминиево фолио /с ширина около 8-10 см./
Купичките се намасляват много добре с меко краве масло.
Тъй като не намерих суров кадаиф, ползвах продукт, който се предлага в тавичка, леко запечен, готов за сиропиране.
Кадаифът се разделя на две. Едната част от кадаифа се разпределя във всяка купичка по равно, като се притиска по дъното.
Моцарелата се нарязва предварително на резени и се отцежда. Върху първия пласт кадаиф в купичките се поставят резените моцарела. Останалата част от кадаифа се разпределя в купичките върху резените моцарела, отново притискайки.
Маслото се разтопява до течно.
От маслото се взема лъжица по лъжица и се разпределя във всяка порция по равно.
През това време фурната се загрява на 180 градуса.
Купичките се поставят в тава и се слагат да се пекат за 20 минути до приятен загар.



През това време се приготвя сироп:
Водата и захарта се сваряват за 5 минути. Оттегля се от огъня и се добавят две прахчета ванилия и изцедения сок от лимона.
Изпечения десерт се залива с горещия сироп, който се разпределя по равно с лъжица по лъжица във всяка купичка.
Сиропираното юнефе се обръща в чиния.
Поръсва се със сурови кедрови ядки и шам фъстък, по желание.
Може да се гарнира с топка сладолед или сметанов крем.
При мен има в ядките още стафиди и червени боровинки. Имаме и вариант със семена от нар.












2 коментара:

camdandusler каза...

Künefe 😊 bu tatlıyı çok severim...

Даниела Русева каза...


Kavrulmuş kadaif ile yapıyorum, çiğ değil, ama yine de tadı güzel!