неделя, 23 февруари 2020 г.

БАБИНИ КУРАБИИ

БАБИНИ КУРАБИИ 

ИЛИ КУРАБИИ "УИКЕНД"

ОЩЕ "КЪСАНИ КУРАБИИ"





Тези домашни курабии са по рецепта от стария ми тефтер, отпреди повече от 20 години, а всъщност са едни изпитани домашни корабета с незабравим вкус още от детството ми. То беше толкова отдавна, но още помня ваниления аромат на домашно печени бисквити.
Не е нужно да се бърка с миксер, не са нужни и предварителни приготовления, защото направата им е толкова бърза, колкото и бързо идва желанието да си хапне човек от тях.
Стават за чая, за притурка към кафето, за пикник и за разходка под небето.
Стават за гости, бива си ги без претенция, дори и когато имат конкуренция.

Рецептата е следната:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

за мярка - чаша с вместимост 220 мл

4 чаши брашно
4 яйца /1 жълтък се отделя за намазване/
1 чаша кисело мляко
3/4 чаша олио = 180 мл
1 и 1/2 чаша захар = 300 грама
1 с.л. сода за хляб
1-2 щипки сол
кората на половин лимон
3 прахчета ванилия

Брашното се пресява и се оформя като кладенче. В него се чукват три яйца и един белтък. Содата се угася в киселото мляко да шупне и се пррибавя към брашното. Прибавят и се останалите продукти - олио, захар, ванилия, 1-2 щипки сол и настъргана на ситно кора от лимон. Разбърква се всичко добре да се обере брашното и се прехвърля на плота, като се омесва гладко тесто, като при нужда се добавя още малко брашно, да не лепне.

Фурната се включва да загрее на 180 градуса.

С олио се намазва дъното на тавата.

От тестото се късат топчета, колкото средно-голям орех, без да им се придава някаква форма, нито се заглаждат. Просто се откъсва от тестото и топчетата се нахвърлят в тавата на малко разстояние едно от друго.


Намазват се с жълтък и всяко топче се поръсва с щипка кристална захар.
Изпичат се за 10-на минути до леко порозовяване.









Няма коментари: