вторник, 6 ноември 2018 г.

АЛАМИНУТ ПИТКА - БИЦМАНА

АЛАМИНУТ ПИТКА

/БИЦМАНА/






За тази питка в интернет-пространството рецептата е много позната, почти навсякъде еднаква, с малки изменения в количеството на продуктите. Среща се обаче с различни имена - "мързелива баница", "баница аламинут", "бъркана питка", "бърз тутманик"...
Прави се бързо и е лесна за изпълнение. Вчера сутринта се събудих по-рано от обичайното време. Вместо да се мъча да си доспивам и да дремя, реших да се разсъня като се занимая с нещо такова - тестеничко, с което да изненадам колежките си и да я почваме работата след това, според задълженията си. Анито - най-младата ми колежка възкликна: "Ооо, бицмана!" Така я наричали тази бъркана баница старите хора в село Ситово, Силистренско. Замислих се от къде идва тази дума и какво ли е нейното значение. Днес, търсейки в нета, намерих много оскъдна информация. Попаднах на някакъв речник от сръбски език, но по-скоро с описание на някакви местни изрази и се натъкнах на следното: БИЦМАН - НЕРАДНИК, а значението на НЕРАДНИК е БЕЗДЕЛНИК. Не мога да намеря обяснение какво общо има сръбското с населението от нашия край. Тук, в районите около Дунава, по-скоро има преселници от влашко. Но, не само...! Така че, май няма нищо странно в това. Тук, в североизточната част на България и сега се употребяват доста думи с турски, руски, румънски произход. Моята баба от село Срацимир, я наричаше тази питка "Сиптиде". Значението на тази дума е солен кекс. А тя пък откъде ли идва?! Знам, че и на други места около Разград и Търговище я ползват и си я имат за капанска.
Замислих се върху тези думи и смисъла, който може да се извлече от тях. Ами, ако безделникът търси лесното и бързото, защото просто си му е тъй мързеливо някак си, то тогава й отива на тази питчица и това име "БИЦМАНА". Харесва ми. Защото, колкото и да му е мързеливо на човек, без много старание и зор, разбърка ли с вилицата някое и друго яйчице, малко млекце, сиренце и брашнице, ето ти тебе, вкусна закусчица.
Върви с айран, върви и с мляко. Със сладко също върви. И с боза даже върви.
Навремето и баба ми я правеше сутрин рано. Отчупваше голямо парче и ме изпращаше на училище. Беше вкусно. И сега, мирише на отминало, с неотминаващи спомени!


ЕТО И НЕОБХОДИМИТЕ ПРОДУКТИ

тавичката е с диаметър 28 см
чашата е с вместимост 200 мл

4 яйца
400 г кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
2 щ. сол
2 щ. захар
5 с.л. олио
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. натрошено сирене
2 с.л. краве масло

Яйцата, заедно със солта се разбиват с вилица.
Содата се разбърква с киселото мляко да шупне.
Прибавя се към яйцата шупналото мляко и захарта.
Добавя се олиото и част от брашното, разбърква се.
Прибавя се останалото брашно, отново се разбърква.
Накрая се добавя натрошеното сирене и леко се разбърква.
Получената смес се сипва в тавичка с незалепващо покритие, намазана с малко краве масло.
Отгоре върху сместа се набождат малки кубчета студено краве масло.
Пече се на 180 градуса за 30 минути. Аз включих вентилация.






Няма коментари: