четвъртък, 15 ноември 2018 г.

БЮРЕК БАНИЧКИ С ДОМАШНО ТОЧЕНИ КОРИ

Хей, ти, чуваш ли я тази песен
в жълто-аления листопад?
Припява ноемврийско Есен
с танцуващите палави листа.
С утрото мъгли навън се стелят,
а изгревът, невидимо и плахо
едвам докосва златната постеля
от шумата под светлата ни стряха.
Чуй, капчукът си тактува весел
с нотописа в петолинието бяло.
С този ритъм вятърът е вчесал
огнени коси в красиво огледало.


БЮРЕК БАНИЧКИ С ДОМАШНО ТОЧЕНИ КОРИ






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

ЗА ТЕСТОТО:

400 г брашно
220 мл прясно мляко
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. оцет

ОЩЕ:
брашно за поръсване

ЗА ПЛЪНКА:

150 г краве масло
50 мл олио
150 г сирене

ЗА НАМАЗВАНЕ:

200 г заквасена сметана
50 мл олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

От брашното се отделят 2 лъжици. Останалото се оформя като кладенче. В него се сипва съвсем леко затоплено прясното мляко, сол, захар и оцет и се замесва тесто. Прехвърля се на плота и се доомесва с останалото брашно. Тестото се покрива с кърпа и се оставя да си почине за 30 минути.
Тестото се срязва на две и всяка част се разтегля на фитил, който се нарязва на 6 части. Така ще се получат 12 равни части.


От тях се оформят топчета с големината на яйце.
Всяко топче се разточва по възможност на много тънка кора, като за вита баница, с диаметър около 40 см.
Работи се с брашно, като постоянно се поръсва върху плота и върху кората, за да не залепва тестото по точилката.
Всяка разточена кора се поставя върху голям лист хартия и се покрива с хартия. Следващата кора се разточве и се поставя на хартията върху първата кора. Така се разточват една след друга всички кори, като между всяка се поставя хартия. Така всички ще са разточени и сега бързо ще започнем да ги сгъваме, за да не изпръхнат.
В купичка се разтопява краве масло и се смесва с 50 мл олио.
Взема се първата кора и се напръсква с 2-3 лъжици от мазнината. По средата се натрошава сирене. Подгъва се единият край към средата и се загръща с другия край. След това се прегъват краищата да стане като плик. Така първо се приготвят 6 пакетчета.


Взема се следваща кора и тя се напръсква с мазнина. По средата се поставя едно от сгънатите пликчета. То се покрива, като се загръща със страничните части на долната кора и отново се сгъва по същия начин като пакетче.
Готовите 6 банички се подреждат върху хартия за печене в голямата тава, напръскана с две-три супени лъжици олио.
В купичка се разбърква заквасената сметана с 2 щипки сол и се добавя 50 мл олио.
Върху всяка баничка се нанася по две лъжици от тази сметанова смес.
Докато се приготвят фурната се загрява на 200 градуса.
Баничките се изпичат за 20-25 минути.








1 коментар:

camdandusler каза...

Great recipe 😊 thanks for your sharing 😊