неделя, 25 ноември 2018 г.

МАЙМУНСКИ ХЛЯБ С КЪПАНО ТЕСТО

МАЙМУНСКИ ХЛЯБ С КЪПАНО ТЕСТО






От къде иде името му и защо е наречен така, не знам. Знам само, че като ще е маймунско, ще е и шантаво. За първи път го правя и не знаех какво да очаквам. Само си го представях. Вариантите му в предлаганите рецепти из нета са най-различни по отношение на плънката. Аз исках да е нещо по-семпло във вкуса, без много подправки. Ще бъде със сиренце.
Първо, реших да го направя с два вида набухвател, после да е с къпано тесто..., и, накрая лоша преценка - сложих топчетата в по-малката кексова купа. И, ето ти каква я свърших! Тъй се ошантавих с туй нещо и се ошашавих, защото опуших цялата къща. Купата на хлебеца му дойде възтясна. Като се надигна добре, тръгна да излиза мазнина от тавичката и потече във фурната. Майко, мила! Като се запуши, като се замъгли, чак не мога да го "намеря" къде е палавият "маймунчо". Извадих формата от фурната, пък почнах бързо-бързо да чистя. Е, добре, долу-горе оправихме положението и хайде обратно в печката. Този път реших на дъното на фурната да сложа тава с две чаши вода в нея и така да пека хляба. Уфф, най-накрая! Кротнахме се и зачакахме. Изпече се за 50 минути. На всичкото отгоре и снимките ми не са хубави. Най-добре си стават на дневна светлина, но това тук е дълга тема с много подробности, а аз съм си просто един любител и признавам, че имам нужда от уроци по фотография. Ами, дааа, човек винаги има какво да учи. И маймунският ми хляб следващият път, може би ще бъде още по-маймунски.

Ето и рецептата:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

ЗА ТЕСТОТО:

250 мл топла вода
21 грама прясна мая
3 с.л. кисело мляко
1 ч.л. амонячна сода
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. сол
1 с.л. захар
5 с.л. олио
около 600 грама брашно

още:
100 олио
3 с.л. домашна лютеница
2 с.л. доматено пюре
2 щ. чубрица
2 щ. мерудия
2 щ. сладък червен пипер
150 г сирене
1 с.л. краве масло за намазване на тавичката

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Маята се натрошава в купичка и се залива с топлата вода. Прибавят се 2 с.л. брашно и се разбърква. Оставя се така да надигне, докато шупне маята.
Брашното се пресява и се оформя като кладенче. В него се сипва шупналата мая, олиото, солта и амонячната сода, разтворена в киселото мляко с лимоновия сок.
Замесва се тесто, което се прехвърля на плота и с още малко брашно се доомесва до гладко тесто.
Тестото се поставя в тензух, поръсен с малко брашно и се завързва като вързопче с връв. Пуска се в кофа със студена вода и се оставя така да втаса. Когато е втасало, тестото ще се надигне и ще изплува на повърхността на водата.

Кексовата купа се намазва с краве масло.

В отделна купичка се смесват лютеницата, доматения сок и подправките. Добавя се олиото и се разбърква.

От втасалото тесто се откъсват топчета, колкото голям орех.
Всяко топче се потапя в купичката с подправките. Подреждат се на дъното в тавичката 8-9 топчета. Поръсва се със сирене. Шахматно се подреждат топчета на втори ред и пак се поръсва сирене. Това се повтаря, докато се свършат топчетата.
Оставя се да втаса отново за 30 минути. Аз сложих тавичката във фурната, включена на 50 градуса и изчаках половин час.
Хлябът се пече на 180 градуса 45-50 минути.

Получи се това:






Няма коментари: