събота, 24 ноември 2018 г.

СОЛЕНКИ ГЪБКИ

СОЛЕНКИ ГЪБКИ

В дъжда
Навън вали,
вали дъжда,
бълбукат и шумят
улуците
и сочнозвучно из града
плющят по плочите
капчуците...
О, колко весел е дъжда,
когато знаеш:
има къща
и незаключена врата,
където можеш
да се връщаш.

Пеньо Пенев

1955






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

/чашата е 200 мл/

100 г меко краве масло
100 г мека свинска мас
200 г сирене
1 к.ч. кисело мляко
1 пакетче амонячна сода
1 с.л. лимонов сок
1 жълтък
3 ч.ч. брашно

още:

1 белтък за намазване
розова сол за поръсване

Брашното се пресява и се оформя като кладенче.
В него се прибавят маслото, престояло на стайна температура и размекнатата мас, но да не бъде топла.
Добавя се и натрошеното сирене и жълтъка.
Амонячната сода се слага в киселото мляко и се напръсква с 1 лъжица лимонов сок да шупне. Разбърква се и се сипва към брашното.



Замесва се тесто. Прехвърля се върху набрашнен плот и с още малко брашно се доомесва.
Отново върху поръсен плот с брашно, тестото се разточва на лист с дебелина 5-6 мм.
От кората се изрязват кръгчета с две чашки с различен диаметър. По-голямата чашка в случая при мен е 5 см, а по-малката 3 см.





Пекох ги на два пъти в тавата от фурната върху хартия за готвене.
Подреждат се в тавата примерно 20 бр от по-големите кръгчета и се намазват с белтък с малка четка. Върху всяко голямо кръгче се поставя по едно малко кръгче. Малките отгоре също се намазват с белтък.
Поръсват се с едра розова сол. Моята беше микс и съдържаше малко черен и зелен пипер. Но това не е задължително. Може да се сложи и съвсем малко /загадъчно/ кристалчета морска сол.
През това време, докато слепваме соленките, фурната се загрява.
Изпичат се за 10 минути на 200 градуса с вентилация или до леко зачервяване.








Няма коментари: