неделя, 18 ноември 2018 г.

МЕДЕН КРУШОВ КЕЙК

МЕДЕН КРУШОВ КЕЙК

С дъх на карамел и медна круша
есенно ухание някак топло гали.
Врабецът в клона се е сгушил,
капка дъжд крилото му погали.





Тавичката е с диаметър 22 см.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

ЗА ТЕСТОТО:

2 яйца
5 с.л. захар
5 с.л. течен пчелен мед
5 с.л. разтопено краве масло
5 с.л. кисело мляко
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. какао
2 прахчета ванилия
100 г брашно

ЗА МАСЛЕНИТЕ КРУШИ:

2 бр. твърди круши
2 с.л. лимонов сок
3 с.л. краве масло
4 с.л. захар
4 с.л. сладкарска сметана
1 с.л. коняк

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

За сместа за блата яйцата се разбиват с миксера заедно с 5 пълни супени лъжици захар до побеляване.
Прибавя се разтопеното масло и ванилията.
Бакпулвера се смесва с киселото мляко да шупне. Разбърква се и се прибавя към яйцата.
Прибавя се какаото и меда и се разбърква.
Накрая се добавя и пресятото брашно и се размесва добре на най-ниски обороти.
Тавичката трябва да е подготвена предварително със застлана на дъното хартия за печене, а стената леко се намазва с масло.
Сместа се сипва в тавичката, заравнява се отгоре и се слага да се пече в загряла фурна.
Пече се 20 минути на 180 градуса.
Блата се обръща обратно в подходяща чиния и се оставя да се охлади.

През това време се приготвят карамелените круши.

Двете круши се измиват и се срязват на четвъртини. Може да се обелят, но аз ги оставих с кората. Отстраняват се семената и се нарязват на тънки резени по дължината. Напръскват се с две лъжици изцеден сок от лимон.
В тиган с незалепващо покритие се загрява 3 с.л. краве масло заедно с 2 с.л. от захарта и се пускат крушите. Оставят се захлупени с капак на огъня, като от време на време внимателно се подхвърлят с тигана, без да се бъркат, за да не се начупят. След като поомекнат за около 7-8 минути, се изваждат с решетъчна лъжица в чиния.
Към останалия маслен сок от крушите се прибавят останалите две лъжици захар и се оставя на огъня, като се разбърква.
Щом покафенее с карамелен цвят, се добавят 2 лъжици топла вода, 1 лъжица коняк и 4 с.л. сладкарска сметана.

Блата се пробожда на няколко места с вилица и се залива с половината от сиропа.
Отгоре се подреждат резените маслени круши и накрая се заливат с останалия карамелен сироп.







Няма коментари: