ПИЛЕШКИ КЮФТЕНЦА С БЯЛ СОС
за каймата:
600 г пилешко филе
2 яйца
1 главичка лук
1 филия хляб
100 мл прясно мляко
2 с.л. галета
2 щ. смлян черен пипер
2 щ. бял пипер
2 щ. червен пипер
2 щ. къри
2 щ. кимион
За соса:
1 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
2 с.л. кисело мляко
5-6 с.л. олио
2 щ. черен пипер
2 щ. къри
2 щ. сол
кубче пилешко бульонче
магданоз
За каймата, месото трябва да е обезкостено и без кожа, което се смила в блендера или с месомелачка. Към месото се прибавя една главичка лук, накълцана на ситно, подправките и двете яйца. Средата на една филия сух хляб се накисва в прясното мляко и се изтисква, а в млякого се сипва галетата да го попие. Добавят се и те и всичко заедно се омесва. Каймата се оставя да престои в хладилника за 30 минути.
От нея се оформят малки кюфтенца, около 20 броя и се изпържват в олио.
Приготвя се сос, като в малко олио се запържва на огъня една пълна супена лъжица брашно и се разбърква добре. Прибавя се млякото, като преди това две пълни супени лъжици кисело мляко се разбъркват и към тях се прибавя прясното, за да стане гладко. Добавят се подправките и се оставя да клокне и леко да се сгъсти.
Готовите кюфтенца се поливат с белия сос и се поръсват с магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар