ТУТМАНИК СЪС СМЕТАНА
Не съм спец по месенето. Не ми харесва да изчаквам тесто да
втасва, накрая от чакане, пък току виж, че и превтасало даже. Онези сложни и
красиви пити хич не са ми по възможностите. Иначе ми е много драго да ги гледам
тук на екрана и се възхищавам на всички майстори. Ами, че то те пък са си
по-така, като за празник, или пък за повече хора. Ето, това ми е оправданието. В
къщи никога не можем да изядем една питка. Яде се, докато е прясно, останалото…
си остава…останало. Обаче, тези, по-обикновените неща, по-добре редя в тава. И
в туй топло време ми се меси, защото тестото лесно втасва и си става едно
такова мекичко, надутичко, че и топличко. И фурната… и тя, добре подгрята, като
ти направи топличко насреща… как да не ти е хубаво на душата! Особено като
замирише на топъл тутманик с масълце!
Направих го на драго сърце. Тутманичето си е друго нещо.
Направих го на драго сърце. Тутманичето си е друго нещо.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
ЗА ТЕСТОТО:
600 г брашно
200 мл прясно мляко
50 г заквасена сметана
100 мл вода
100 мл олио
1 яйце + 1 белтък
1 с.л. захар
2 ч.л. равни сол
20 г мая
ЗА ПЛЪНКА:
100 г краве масло
200 г сирене
150 г заквасена сметана
ЗА НАМАЗВАНЕ:
1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се натрошава в купичка и се поръсва с една лъжица захар, една лъжица брашно и половината от млякото, леко затоплено. Оставя се да се активира за 15-20 минути.
Брашното се пресява и се оформя като кладенче.
В него се сипва яйцето, разбито със сол и смесено с олиото. Добавя се останалото прясно мляко и сметаната, размита с малко топла водичка.
Замесва се тесто. Поставя се в намазана с олио купа, покрива се и се оставя да втаса, докато удвои обема си за около 45 минути на топло.
Втасалото тесто се разделя на четири части. Всяка се разточва върху леко набрашнен плот на кора, колкото е големината на тавата - 30 см.
Първата кора я направих малко по-широка и отстрани изправих леко по стената на тавата. Тя се поставя в тавичката, дъното на която е предварително намазано с малко меко краве масло.
Отгоре се поръсва с натрошено сирене и с част от маслото на кубчета. Поставя се отгоре разточена втората кора.
Отново се поръсва със сирене, масло и се намазва със заквасената сметана. Покрива се с третата разточена кора и отново се поръсва със сиренце и масло. Завършва се с четвъртата кора.
С острието на ножа се прорязва на триъгълни парчета, но без да се срязва до края и без да опира до дъното.
Отгоре се намазва с жълтък, разбит с лъжица прясно мляко.
Не го оставях да втасва втори път дълго, а само докато загрее фурната.
Фурната се включва да загрява на 200 градуса.
Тутманикът се пече за около половин час до зачервяване.
Няма коментари:
Публикуване на коментар