неделя, 12 август 2018 г.

ТУТМАНИК СЪС СМЕТАНА

ТУТМАНИК СЪС СМЕТАНА 






Не съм спец по месенето. Не ми харесва да изчаквам тесто да втасва, накрая от чакане, пък току виж, че и превтасало даже. Онези сложни и красиви пити хич не са ми по възможностите. Иначе ми е много драго да ги гледам тук на екрана и се възхищавам на всички майстори. Ами, че то те пък са си по-така, като за празник, или пък за повече хора. Ето, това ми е оправданието. В къщи никога не можем да изядем една питка. Яде се, докато е прясно, останалото… си остава…останало. Обаче, тези, по-обикновените неща, по-добре редя в тава. И в туй топло време ми се меси, защото тестото лесно втасва и си става едно такова мекичко, надутичко, че и топличко. И фурната… и тя, добре подгрята, като ти направи топличко насреща… как да не ти е хубаво на душата! Особено като замирише на топъл тутманик с масълце!
Направих го на драго сърце. Тутманичето си е друго нещо.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

ЗА ТЕСТОТО:

600 г брашно
200 мл прясно мляко
50 г заквасена сметана
100 мл вода
100 мл олио
1 яйце + 1 белтък
1 с.л. захар
2 ч.л. равни сол
20 г мая

ЗА ПЛЪНКА:
100 г краве масло
200 г сирене
150 г заквасена сметана

ЗА НАМАЗВАНЕ:
1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Маята се натрошава в купичка и се поръсва с една лъжица захар, една лъжица брашно и половината от млякото, леко затоплено. Оставя се да се активира за 15-20 минути.
Брашното се пресява и се оформя като кладенче.
В него се сипва яйцето, разбито със сол и смесено с олиото. Добавя се останалото прясно мляко и сметаната, размита с малко топла водичка.
Замесва се тесто. Поставя се в намазана с олио купа, покрива се и се оставя да втаса, докато удвои обема си за около 45 минути на топло.
Втасалото тесто се разделя на четири части. Всяка се разточва върху леко набрашнен плот на кора, колкото е големината на тавата - 30 см.
Първата кора я направих малко по-широка и отстрани изправих леко по стената на тавата. Тя се поставя в тавичката, дъното на която е предварително намазано с малко меко краве масло.
Отгоре се поръсва с натрошено сирене и с част от маслото на кубчета. Поставя се отгоре разточена втората кора.


Отново се поръсва със сирене, масло и се намазва със заквасената сметана. Покрива се с третата разточена кора и отново се поръсва със сиренце и масло. Завършва се с четвъртата кора.





С острието на ножа се прорязва на триъгълни парчета, но без да се срязва до края и без да опира до дъното.
Отгоре се намазва с жълтък, разбит с лъжица прясно мляко.


Не го оставях да втасва втори път дълго, а само докато загрее фурната.
Фурната се включва да загрява на 200 градуса.
Тутманикът се пече за около половин час до зачервяване.





Няма коментари: