неделя, 24 юни 2018 г.

МИЛИНКИ СЪС СИРЕНЕ

МИЛИНКИ СЪС СИРЕНЕ




необходимите продукти са:

за тестото:

600 г брашно
20 г прясна мая /половин кубче/
200 мл прясно мляко
100 мл вода
4 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
150 г сирене за плънка

за заливката:

1 яйце
1 щ сол
1 с.л. галета
1 с.л. брашно
1 с.л. краве масло /с връх/
1 с.л. свинска мас /с връх/
1 с.л. вода



Брашното се пресява. Маята се натрошава и се разтваря в затопленото прясно мляко, смесено с водата. Оставя се така 15 минути да се активира. Прибавя се към брашното, както и олиото, захар и сол. Замесва се тесто. Поставя се в купа, намазана с малко олио и се покрива с капак или стреч фолио. Оставя се да втаса 45 минути или докато почти утрои обема си.




Тестото срязах на три части. Всяка част разтеглих на тясна и дълга ивица. Поръсих с натрошено сирене и завих на рулце и пресуках като фитил.
Фитилите се нарязват на късчета, колкото малък орех. Топчетата се подреждат в намазана с масло тава едно до друго.


Тавата ми е 30 см широка с незалепващо покритие. Отново се оставят да втасат за 30 минути, покрити с фолио /да удвоят обема си/.

За заливката яйцето се разбива в купичка с щипка сол. Прибавя се една лъжица галета и една лъжица брашно /да не са препълнени с връх/, една лъжица вода и предварително разтопените масло и мас. С тази кашица се заливат втасалите милинки.
Слагат се в загрята фурна да се пекат на 180 градуса. Изпичат се до златисто за 30 минути. Пекох на средно ниво на фурната с вентилация.


Като се извадят се изчаква 5-6 минути. Тавата се покрива с широка чиния и се обръща. Милинките излизат лесно нацяло.


След това отново се поставя върху обратната им страна друг съд, например поднос, като отново се обръщат.
Стават много пухкави и вкусни.
Опитайте и споделете отзиви.





Няма коментари: